Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två leder Vänstern

Delar ledarskap med två nya oppositionsråd. Dessutom en ny ordförande.
Det blev rejäla omkastningar i Vänsterpartiets ledning vid onsdagskvällens medlemsmöte.
Karin Gustavsson och Ann Östman delar på rollen som oppositionsråd medan Caroline Andersson blir ny ordförande.

Annons

Som Arbetarbladet berättade i lördags måste Karin Nilsson avsäga sig uppdraget som oppositionsråd eftersom reglerna inte tillåter arvoderade politiker att sjukskriva sig.

Samtidigt lämnar hon under sin time out också uppdragen i kommunstyrelsen med arbetsutskott, regionfullmäktige och Sandvikens Stadshus AB.

Karin Nilssons avhopp ledde till en rockad med även ny ordförande i partiorganisationen när medlemmarna beslutade om hur ledningsfrågan skulle hanteras vid ett medlemsmöte på onsdagskvällen.

Fram till årsskiftet

Fram till årsskiftet blir det delat ledarskap inom Vänstern.

– Vi gör så för att få ihop en realistisk lösning med politiska uppdrag och yrkesarbete. Men vi ser också en fördel med att vara två som delar på jobbet och som kan komplettera varandra, säger Ann Östman.

Lösningen med två oppositionsråd som delar på en titel och ett arvode är en ny variant. Men enligt Ann Östman ska det inte finnas några praktiska hinder.

– Nej, som vi förstår det är det okej om vi har ett första oppositionsråd och ett andra.

Oppositionsråd nummer ett för Vänstern blir Karin Gustavsson, folkhögskolelärare från Österfärnebo som redan tidigare vikarierat för Karin Nilsson i samband med en föräldraledighet.

Råd nummer två blir Ann Östman, bibliotekskonsulent på länsnivå som fram till i går varit partiets ordförande i Sandviken.

Som inhoppande oppositionsråd lämnar Ann Östman ordförandeskapet. Vald till ny ordförande blev i går Caroline Andersson, även hon folkhögskolelärare från Österfärnebo.

Mer läsning

Annons