Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvist om notan för Kanalens återställande

/
  • MARKEN FLYTTADES. Så här såg Kanalen ut efter markskredet som inträffade i september 2005. Nu tre år efteråt har det uppstått en tvist om vem som ska betala återställningsarbetet.

Notan för att återställa Kanalen efter det stora markskredet hösten 2005 slutade på 1,6 miljoner kronor.
Nu tre år efteråt tvistar Sandvikens kommun med BJ Markbyggnads AB om vem som ska betala.


– Utifrån de handlingar vi hittat finns det inget som tyder på att det är kommunens ansvar, säger säkerhetschefen Göran Hansson.

Annons

En märklig syn mötte dem som var ute och morgonpromenerade längs Kanalen en söndagsmorgon i september 2005. En lång sträcka av Kanalen där det dagen innan fritt rann vatten var plötsligt igenproppad av ett stycke mark som lossnat och flyttat på sig med träd och allt.

Markskredet hade orsakats av så kallad förbelastning av mark på Bredmossen där Willys senare öppnade butik och som i dag är en del av handelsområdet Mosaiken.

Återställningen av Kanalen, så långt det ansågs meningsfullt och praktiskt möjligt, ska ha kostat 1,6 miljoner kronor varav ett försäkringsbolag ersatt arbete för 300 000 kronor.

BJ Markbyggnads AB, som utförde markarbetet inför Willys etablering enligt entreprenadkontrakt med företaget TK Projekt AB, hävdar att det är Sandvikens kommun som ska stå för kostnaderna med motiveringen att det var kommunen som beställde återställningsarbetet efter markskredet.

Nu tre år efteråt har säkerhetschefen Göran Hansson fått i uppdrag av kommunledningen att gå igenom alla avtal och andra tillgängliga dokument för att reda ut vem som är ansvarig.

Enligt den resumé som han sammanställt av händelseförloppet med 15 olika bilagor finns det inget som tyder på att kommunen ska stå för kostnaden.

Den uppfattningen får stöd av kommunjuristen Ulf Back, som i ett yttrande skriver att det arbete som BJ utfört med anledning av markskredet inte är beställt av kommunen utan måste anses ingå i den då aktuella entreprenaden.

Skulle det visa sig senare i processen att kommunen ändå har fel är försäkringsbolaget knappast intresserat av att betala ut ersättning.

– Det här är väl en händelse som betraktas som force majeure, säger Göran Hansson.

Från Sandvikens kommuns sida anser man att det nu är upp till BJ Markbyggnads AB att komma med eventuella invändningar mot redogörelsen samt skadeståndsanspråk.

Mer läsning

Annons