Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvisten om Sandvikenhus hyror fortsätter

Sandvikenhus hyresgäster får fortsätta att vänta på besked om nästa års hyra.

Centrala Hyresmarknadskommittén vägrar att ta i frågan och uppmanade i går parterna att komma överens på lokal nivå.

Men från Sandvikenhus sida tror man att det blir svårt. Slutresultatet kan bli att en domstol får avgöra hyreshöjningens storlek.

Annons

När förhandlingarna om årets hyror mellan Hyresgästföreningen och Sandvikenhus strandade i höstas efter flera sittningar skickades ärendet vidare till partssammansatta Hyresmarknadskommittén. Men nu står det klart att förhandlingarna åter måste tas upp på lokal nivå.

Hyresmarknadskommittén tänker inte komma med en rekommendation i de strandade förhandlingarna, meddelade man efter sitt möte i går.

Håkan Bengtsson, styrelseordförande för Sandvikenhus, är både besviken över och har förståelse för Hyresmarknadskommitténs beslut

– De ville väl inte ta i skiten. De tyckte att vi stod alldeles för långt ifrån varandra, säger han.

Pessimistisk

Men han är pessimistisk inför möjligheten att komma överens med Hyresgästföreningen.

– Möjligheten att komma överens är inte större nu än innan vi skickade frågan vidare centralt. Jag har inga större förhoppningar om en snabb överenskommelse. Vi har redan uttömt det mesta och tärt på varandras förtroenden, säger Håkan Bengtsson.

Sandvikenhus har krävt en hyreshöjning på 4,8 procent, högst i Sverige, vilket väckt starka reaktioner bland de boende som bland annat lämnat in protestlistor.

Bostadsbolaget menar att höjningen ska täcka kostnadsökningar, planerat underhåll och nybyggen i centrum. Hyresgästföreningen kan tänka sig att gå med på en hyreshöjning med 1,5 procent.

Även från Hyresgästföreningens sida är man tveksamma till möjligheten att komma överens med Sandvikenhus vid förhandlingsbordet.

– Det står väl skrivet i snön om vi ska kunna lyckas med det, säger Mårten Gulin, förhandlare på Hyresgästföreningen, men tillägger att parterna nu måste anstränga sig lite extra för att komma till ett avslut.

De är båda överens om att det är hyresgästerna som drabbas av de utdragna hyresförhandlingarna.

– Det är bättre att få ett snabbt besked, så man vet vad man har att rätta sig efter. Nu blir det inte en hyresjustering från och med årsskiftet och det innebär att den kommer senare retroaktivt, säger Håkan Bengtsson.

Om inte Sandvikenhus och Hyresgästföreningen kan komma överens kan det bli Hyresnämnden som får fälla ett avgörande om Sandvikenhyrorna.

Annons