Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under klaffbron förenas fjärdarna

/
  • mötesplats och delare. Västerfjärden på ena sidan om klaffbron i Bångs och Österfjärden på den andra.

Att stå vid Bångs är som att vada ut på Grenen. Ni vet Danmarks nord­ligaste udde, på vackra Skagen, där haven Skagerrak och Kattegatt möts.

Annons

Bångs är Storsjöns vattendelare där Västerfjärden och Österfjärden går ihop. Den västra sidans ruffa vågor krockar med de försiktiga krusningarna i öst. Där mitt under klaffbron förenas de två världarna.

Det händer att väderförhållandena är tvärtom också – beroende på hur vindarna blåser. Men det är sällan – om du frågar mig eftersom vi har stuga på just Österfjärden, som sträcker sig från Bångs ända bort till Forsbacka, är det alltid finast där.

Och våran sida är liksom mysigare med ett myller av öar. Vedön, Skorvtomas, Lustig-Per, Tvillingarna, Svartön eller varför inte Bengtsnibble. Det kräver en sjökortskunnig skeppare för att navigera rätt mellan grund och holmar. Är man osäker kan man alltid köra väldigt nära sjöpricken. Det gör de som saknar sjökort och de är många. Vi tittar alltid förundrat på motorbåtar i miljonklassen som dundrar förbi på fel sida om den gröna plaststolpen vid grundet utanför stugan. Och så tänker vi; vilken tur att det inte är lågvatten.

På stora Västerfjärden, från Korsika i norr till Strandbaden i söder, finns några stora grund och några stora öar. Annars är det bara att brassa på så håret står rakt bakåt. Låta sig stänkas ned av Storsjöns hummusbruna droppar och studsa fram på vita gäss. En träeka stretar mot naturkrafterna och gungar fram i blåsvarta vågor. En ovanlig syn nuförtiden.

Men Emma är fortfarande kvar. Gamla fina ångbåten, som i dag är en motorbåt med en Penta dieselmotor på 135 hästkrafter, tuffar fram på sin rutt mellan Storsjöns två delar. Centralvakten nere på Sandvik öppnar den tunga klaffbron som strävar mot himlen och stannar i en tvär vägg rakt upp på 272:an. Ett skådespel varje gång.

Mer läsning

Annons