Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ungdomsboendet omprioriterar vilka som ska få plats

Ungdomsboendet i Sandviken prioriterar om vilka som ska få platser. En tydligare koppling till institutionsplacering, som HVB-hem, ska finnas. Betyder det att flickorna kommer i kläm i omprioriteringen?

Annons

Trycket är hårt på de nio platser som finns vid ungdomsboendet i Sandviken. Platserna räcker inte till åt alla som är i behov av dem, mycket beroende på att den aktuella årskullen är större än tidigare.

Därför föreslås nu en revidering av vilka som ska komma ifråga för en plats.

– Vi kanske måste prioritera mer, säger Per Lodin, chef på Ungdomsenheten.

När ungdomsboendet startades år 2000 var avsikten att minska kostnaden för institutionsplaceringar. Boendet skulle fungera som en förebyggande åtgärd eller som en sluss tillbaka efter en placering på ett HVB-hem.

Det som sedan hände, menar Per Lodin, är att inriktningen ändrades på grund av otydliga formuleringar. Kopplingen till institutionsplaceringar har inte varit tydlig - vilket den blir med den reviderade målsättningen.

Av de 47 ungdomar som har bott på ungdomsboendet genom åren, har två tredjedelar varit flickor. Men när det gäller HVB-placeringar har pojkarna varit i majoritet.

– En majoritet som har bott där har varit inåtvända flickor med hela den problematiken, medan vi nu vill se mer åt även utåtagerande pojkar.

– För tjejerna skulle det vara bättre med en familjeplacering.

Men platser i familjehem är inte lätta att få fram, även om de har blivit bättre på att ordna sådana, enligt Per Lodin. Bilden han ger är att flickorna har blivit boende länge på ungdomshem, när annan assistans hade varit bättre för just den gruppen.

Beslut i frågan kommer att tas när Individ- och familjeomsorgsnämnden sammanträder den 10 juni.

Mer läsning

Annons