Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upphandling av Drömfabriken ingen stor vinstaffär

Sandvikens kommun väntas i nästa vecka besluta om upphandling av den dagliga verksamhet som i dag bedrivs på Drömfabriken.

Men den som vinner upphandlingen kan bara räkna med att få hälften av de intäkter som Drömfabriken har i dag.

Finns det ingen intresserad erbjuds de berörda personerna estetisk verksamhet i kommunens egen regi.

Annons

Till skillnad från grannkommunen Gävle med samma politiska parti vid makten har S-styrda Sandviken som princip att inte ge privata entreprenörer uppdraget att sköta lagstadgad vård och omsorg.

Ett undantag görs i nästa vecka när handikappomsorgsnämnden väntas besluta att upphandla daglig verksamhet med estetisk inriktning för 10–15 personer.

Bakgrunden är att det olagligförklarade avtalet mellan kommunen och Drömfabriken går ut vid årsskiftet. Avtalet innebär att ett tiotal utvecklingsstörda får möjlighet att arbeta med musik och annan kultur.

Handikappomsorgsförvaltningen förklarade i våras att man klarar av att sköta den dagliga verksamheten för de aktuella personerna i egen regi för betydligt mindre pengar än vad avtalet med Drömfabriken kostar.

Men efter det att frågan varit föremål för en livlig intern diskussion inom kommun och parti under sommaren väntas nu politikerna i handikappomsorgsnämnden ändå besluta om en upphandling vid sitt möte på tisdag.

Det nuvarande avtalet med Drömfabriken anses vara olagligt eftersom Drömfabriken fick uppdraget utan konkurrens. Nu blir det en regelrätt upphandling där kommunen specificerar sina krav och låter alla intresserade lämna anbud.

– Finner det flera som uppfyller kraven vinner lägsta priset. Sådan är lagen, konstaterar socialchefen Peter Olofsson.

Summan som handikappomsorgskontoret har att handla tjänster för är dock begränsad till 450 000 kronor, vilket kan jämföras med de 875 000 kronor per år som kommunen i dag betalar till Drömfabriken för den dagliga verksamheten.

Finns det ingen som lägger ett acceptabelt bud tar handikappomsorgen över den estetiska delen av dagliga verksamheten i egen regi. Eventuellt i samarbete med något studieförbund.

– Vi ska se till att de berörda personerna får en bra verksamhet, antingen hos en entreprenör eller hos oss, säger Peter Olofsson.

Annons