Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Upprörda röster i Sandviken efter sparförslaget

En katastrof för sjukvården i Gävleborg. Det förutspår Jörgen Wiklund, föreningen Rädda Sjukvården i Sandviken, efter sparförslagen från Svante Lönnbark.
– Köerna blir längre och vården blir sämre, säger han.

Annons

Reaktionerna lät inte vänta på sig efter att sparförslaget blivit offentligt. Läsarkommentarerna rasade in på Arbetarbladets hemsida och det var många som tyckte att planen inte var särskilt lyckad. Jörgen Wiklund, ordförande i Rädda Sjukvården i Sandviken, håller med.

– Vi tappar så mycket i effektivitet. Dagkirurgin i Sandviken är den mest effektiva enheten i länet och kardiologin är den mest uppskattade. Dessutom är det inte bara patienter från Sandviken som kommer hit utan en stor del av patienterna både från Gävle och Sandviken. Hur ska man få plats i Gävle med allt?

Han tror inte heller att förslagen kommer att innebära så stora besparingar som den Svante Lönnbark hävdar.

– De där räknestyckena har han aldrig kunnat bevisa att de stämmer. Vi tror tvärtemot att man förlorar pengar på det. Men om de tror att man kan flytta över det här till Gävle och sköta det med personalen där som redan nu är överbelastad, då kan man kanske få till några miljoner. Men vi kommer att få ett sämre utbud av sjukvård.

Föreningen kommer, enligt Wiklund, att engagera sig i frågan så snart som möjligt för att försöka påverka landstinget.

– Visst förstår vi att det måste sparas pengar här och där. Men sättet de tänker göra det på är helt fel.

Mer läsning

Annons