Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagda får hjälp att hitta nya jobb

/
  • förlorar sitt jobb. Kittna Berg, 36 år, är en av de som sagts upp från Sandvik. För honom kom beskedet inte som en överraskning. ”Men jag lider med dem som låg på gränsen vad gäller anställningstid och trodde att de skulle få bli kvar”, säger han.

I går hade KFG ett första informationsmöte för dem som får gå från Sandvik. En av deltagarna på mötet var Kittna Berg, 36 år, som blir av med jobbet som hjälpsmältare på Stålverket.
– Det är bra att ha någonstans att vända sig till om det dyker upp några frågor, men ska man hitta ett nytt jobb hänger det nog mycket på en själv, säger han.

Annons

Den privata arbetsförmedlingen KFG har i uppdrag att hjälpa alla kollektivanställda som får gå från Sandvik. I går höll företaget de första informationsträffarna med drygt 200 uppsagda och i dag har man ytterligare information för ungefär lika många.

Förutom information av mer praktiskt slag, som hur man skriver in sig på arbetsförmedlingen, blev deltagarna också indelade i grupper som fick varsin jobbcoach.

Metoden som KFG ska använda för att hjälpa de som drabbas av uppsägning kallas anställningsprogram. Genom stor individuell fokus ska de uppsagda hjälpas tillbaka till arbete eller studier.

Erik Jaxgård på KFG berättar att bara 20–30 procent av alla jobb som finns i dag är öppet utannonserade. Resten är dolda jobb.

– Då har vi nytta av vår jobbagent Eva Magnusson som är mycket ute och träffar arbetsgivare och på så sätt får kanaler till jobben, säger han.

Han tillägger att hon alltid betonar för arbetsgivarna att KFG i och med Sandvikuppsägningarna sitter på en av Europas vassaste kompetensbanker.

En av dem som deltog på informationsmötet var Kittna Berg, 36 år. Han har varit anställd som hjälpsmältare på Stålverket i tre och ett halvt år och för honom kom inte uppsägningen som någon överraskning.

– Jag var inställd på det redan innan, men det är självklart inte kul att bli av med sitt jobb.

Lågkonjunkturen har slagit hårt mot Stålverket och man har fått gå ner från femskift till treskift.

– Just nu känns det mest skönt att det blivit klart vilka som får gå. Det har varit så mycket spekulationer. Men jag lider med dem som låg på gränsen vad gäller anställningstid och trodde att de skulle få bli kvar, säger Kittna Berg.

Själv har han ganska goda förhoppningar om att hitta ett nytt jobb säger han.

– Jag söker praktiska jobb, för det är sånt jag kan. Men ur-Sandvikare som jag är vill jag helst inte flytta från stan.

Han är osäker på hur mycket hjälp i jobbsökandet KFG kommer att kunna vara.

– De verkar väldigt professionella och det är bra att ha någonstans att kunna vända sig till om det dyker upp frågor, men själva jobbsökandet är ju var och en själv ansvarig för, säger Kittna Berg.

Mer läsning

Annons