Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Uppsagda kan få betala tillbaka semesterlön

De 60 anställda inom äldreomsorgen i Sandviken som nu sagts upp kan bli återbetalningsskyldiga för semesterersättningen.
– De kan inte få någonting som de inte har rätt till, säger äldreomsorgschefen Karin Jonsson.
En förhandlingsfråga, kontrar fackförbundet Kommunal.

Annons

På tisdagen fick de 60 varslade inom äldreomsorgen sina uppsägningsbesked. Som Arbetarbladet tidigare berättat har det ursprungliga varslet vuxit med ytterligare tio personer sedan Göranssonska stiftelserna dragit in bidraget till den så kallade "guldkanten" för åldringarna.

De som nu får lämna sina anställningar har två månaders uppsägningstid och merparten gör sin sista arbetsdag 22 augusti. En sak som upprörde många i går var uppgifter om att de kommer att bli återbetalningsskyldiga för semesterersättningen. Modellen är att semestern inte jobbas in i förväg utan under samma år. De som slutar i förtid får betala tillbaka dagar som inte hunnit arbetas in.

– De som känt till att de legat i farozonen skulle ha tänkt till lite tidigare, säger Karin Jonsson som menar att de anställda vetat om varslet sedan en tid tillbaka.

Samtidigt säger hon sig ha förståelse för att det inte är så lätt att planera i förväg och veta om man drabbas eller ej av uppsägningarna.

– Vi får titta på varje enskilt fall. Det som har sagts är att de ska gå till närmaste chefen och diskutera igenom hur de ska kunna lösa det här. En del har ju sparade dagar från tidigare, säger Karin Jonsson.

Annika Stadin på Kommunal uppger att drygt hälften av de uppsagda redan har hunnit påbörja semestern. En del tänker nu försöka gå tillbaka till jobbet tidigare än det var tänkt. Ett eventuellt återbetalningskrav säger hon är en förhandlingsfråga.

– Vi tycker inte att våra medlemmar ska behöva gå hem med en skuld. Det måste rättas till tidigare.

Hon berättar att känslorna varit blandade under dagen.

– Några är fruktansvärt ledsna, de har kämpat länge för att få en tjänst. Andra ser möjligheterna och kanske har något annat på gång redan.

De uppsagda jobbar inom särskilt boende, ordinärt boende, dagverksamheter, serveringar samt aktiveringar. För övriga befattningar, till exempel assistenter och kontorspersonal, pågår fortfarande varselförhandlingarna.

Annons