Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbetalningen strider mot reglerna

Försäkringskassan borde varken betalat ut underhållsstöd eller hela barnbidraget till Annas ex-man. Det framgår av myndighetens regelverk. Men ingen vill öppet säga att det blivit fel.

– Vi kan inte uttala oss i enskilda fall, säger Eva Fahlkvist på Försäkringskassans huvudkontor.

Annons

Anna har skrivit ett sekretessbrytande intyg åt Arbetarbladet som gör att tidningen får ta del av uppgifter som rör henne. Hos Försäkringskassan blir det ändå stopp med motiveringen att ”vi brukar inte göra så”.

I stället får vi berättat för oss vad som gäller i allmänhet och vilka regler som finns. Och då verkar det onekligen som om myndigheten fattat sina beslut om utbetalningarna till Stefan på felaktiga grunder.

Om barnen bor växelvis och ungefär lika mycket hos båda föräldrarna kan inte den ena få underhållsstöd och den andra få betala till Försäkringskassan för detta.

Tiger om fortsättningen

Och när det gäller att skriva över hela barnbidraget på den ena föräldern efter att det varit delat på båda krävs bådas underskrift.

– Den som ansöker hos oss är skyldig att lämna korrekta uppgifter. Annars kan man bli återbetalningsskyldig, säger Eva Fahlkvist.

Men om Försäkringskassan kommer att agera och kräva tillbaka pengarna från Stefan kan hon inte säga.

Hon tillägger också att den andra föräldern alltid har möjlighet att tycka till om Försäkringskassans beslut. Men det har inte Anna kunnat eftersom hon inte skriver så bra.

– Det räcker inte med att prata med oss, utan överklagan måste göras skriftligt, eftersom det är en rättslig inlaga. Kan man inte svenska får man söka hjälp hos kommunen, säger Eva Fahlkvist.

Mer läsning

Annons