Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildning läggs ned när bidragen stoppas

Den ena yrkesutbildningen får pengar medan den andra – minst lika viktiga – utbildningen nekas statsbidrag och kan inte ordnas till hösten.
– Olyckligt! Jag tycker att myndigheten har gjort en orättfärdig bedömning, säger Mats Berglund, rektor med ansvar för vuxenut- bildningarna i Sand-viken.

Annons

Myndigheten för yrkeshögskolan beviljade fortsatt bidrag till högskoleutbildningen för kvalificerade automationstekniker.

Men utbildningen för kvalificerade verkstadstekniker, där cirka 35 studerande går i dag, fick nej.

Det betyder att kommunen inte kan ta in nya studerande till den utbildningen i höst.

– Det är inte alls bra. I den här regionen har vi generellt låg utbildningsnivå. De som går den här utbildningen behövs i företagen och har mycket stora chanser att få jobb, säger Mats Berglund.

Utbildningsledaren Maria Lindberg fick på måndagen veta varför Sandvikens ansökan gallrades bort.

– Vi kräver inte att de studerande ska ha grönt certifikat när de börjar. De får ägna de första fyra veckorna åt att kvalificera sig och ta certifikatet. Därför menar myndigheten att vi ställer lägre kvalifikationskrav än andra.

Myndigheten hävdar att utbildningen i Sandviken lägger ”en stor del” av tiden på grundläggande utbildning.

– Fyra av 80 veckor är ingen större del, tycker Maria Lindberg som menar att myndighetens bedömning slår orättvist mot de som har ett långt yrkesliv bakom sig men snabbt kan visa att de uppfyller kraven.

Vuxenutbildarna i Sandviken ska söka nya pengar inför hösten 2013. Då kommer man antagligen att lägga kvalificeringen för så kallat grönt certifikat utanför den formella utbildningen.

Mer läsning

Annons