Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningspengar kvar till Sandviks varslade

Bara fyra månader in på det nya året är pengarna i Europeiska socialfonden slut. Men i vår region finns det fortfarande 70 miljoner kronor kvar. Det ger hopp om utbildningsinsatser för 150 Sandvikanställda som varslats om uppsägning.

Annons

Sandvikens kommun och Sandvik har gjort en ansökan på över 20 miljoner kronor till Europeiska socialfonden, EFS. Pengarna ska användas till krislindring av de stora varsel som lagts den senaste tiden. Bland annat vill Sandvik ha medel till utbildningsinsatser för 150 personer som varslats.

Informationsdirektör Anders Wallin kan inte svara på om pengarna kan minska antalet uppsägningar. Men framför allt kan folk som inte behövs i produktionen vara kvar på orten med en vettig sysselsättning och öka sin kompetens tills dess konjunkturen vänder.

– Det är angeläget för oss. Då behöver varken de eller vi börja om från scratch, säger Anders Wallin.

Förutom Sandvik omfattar ansökan utbildningsinsatser för ett 50-tal anställda på andra företag i kommunen. I Norra Mellansverige har EFS fortfarande 70 miljoner kronor kvar som inte är intecknade, berättar regionchefen Karin Gellin. Ansökan som rör Sandvik bereds just nu och i månadsskiftet står det klart om den godkänns eller ej. Det slutliga beslutet fattas i juli.

Många regioner i landet har redan delat ut alla sina pengar och i regeringens vårbudget i veckan fanns inte några ytterligare medel avsatta. Under gårdagen kom därför rapporter om att nästan 500 ansökningar till EFS skjuts på framtiden. Men här i Norra Mellansverige har alltså inte allting intecknats.

Mer läsning

Annons