Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utbildningspengar räddar inte jobb på Sandvik

Pengar från Svenska ESF-rådet i Norra Mellansverige till utbildningsinsatser för varslade räddar inte jobb på Sandvik.
– Sannolikheten är låg att vi tar tillbaka några uppsägningar, säger informationsdirektören Anders Wallin.

Annons

Totalt får 200 företag med 2 300 anställda i Gävleborg dela på 21 miljoner kronor.
Paketet på 21 miljoner kronor ska täcka olika typer av utbildningsinsatser under ett års tid. ESF-rådet vill i dagsläget inte gå ut med vilka företag som får ta del av stödet eftersom varselförhandlingar omfattas av sekretess.
– Det är kopplat till arbetsplatser som har det lite kärvt nu. Pengarna ska möjliggöra för personal att vara kvar hos sin arbetsgivare eller gå vidare till ny anställning, berättar regionchefen Karin Gellin.Men Sandvik är ett av företagen som beviljats pengar. Anders Wallin vet ännu inga detaljer om hur de ska användas men säger att de inte ändrar något vad gäller varslen.
– Besluten är redan tagna och under genomförande. Jag tror inte att det påverkar numerären, det enda som kan göra det är ökad affärsaktivitet, förklarar han.
Däremot kommer det att underlätta för Sandvik att rätta till kompetensbrister. Att behovet är stort har märkts, inte minst genom tvisterna i varselförhandlingarna.
– Nu när man ska hålla hårt i pengarna är det oerhört välkommet. Vi kan göra saker som inte hade varit möjligt annars, säger Anders Wallin.
Ett tiotal andra Sandvikenföretag är också aktuella för utbildningspengarna.
– Det är företag som lagt varsel eller sagt upp anställda den senaste tiden, förklarar tillväxtchefen Leif Jansson.Han hoppas att bidraget från ESF-rådet innebär att en del av varslen inte behöver genomföras. Det krävs dock en ny genomgång av företagen innan pengarna betalas ut. Sedan kartläggningen tidigare i våras har förändringar hunnit ske.

Mer läsning

Annons