Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utfrysningen av SD har börjat

/
  • Plats i kommunfullmäktige. Med sina tre mandat i kommunfullmäktige är Sverigedemokraternas blivande oppositionsråd Per Kihlgren också garanterad en plats i kommunstyrelsen. Den kan ingen ta ifrån honom hur än de övriga partierna agerar. Här med Ing-Britt Olsson.

Sverigedemokraterna kan glömma representation i Sandvikens facknämnder.

Operation utfrysning är redan inledd.

Genom valtekniskt samarbete kan de övriga partierna blockera SD från nästan alla viktiga mötesrum.

Annons

Med sina tre mandat i kommunfullmäktige är Sverigedemokraternas blivande oppositionsråd Per Kihlgren också garanterad en plats i kommunstyrelsen. Den kan ingen ta ifrån honom hur än de övriga partierna agerar.

Däremot får SD inga platser i nämnder och styrelser. Redan innan det blivit klart vilka partier som hamnar i majoritet respektive opposition har förberedelserna av operation utfrysning inletts med räkneövningar och samarbetsinviter.

En stol i varje mötesrum

Med normal fördelning av de elva platserna i facknämnderna får SD en stol i varje mötesrum. Men genom att gå ihop i valtekniska karteller kan de övriga partierna hålla SD borta. Och det tänker de göra.

– Vi ska föra en öppen debatt med SD i kommunfullmäktige. Det är där de ska stå till svars för sin politik, säger Riitta-Liisa Björk (M).

Nils-Gunnar Kempe (FP) menar att det inte bara handlar om att frysa ute SD för deras främlingsfientliga politik, utan också om att undvika tomma stolar i de viktiga nämnderna.

Göra SD svaga

– Vad jag förstår har SD inte företrädare till alla platser som de kan få. Det är mycket olyckligt om vi får hål i nämnderna. Därför försöker vi göra oppositionen så stor och stark som möjligt. I praktiken innebär det i och för sig också att vi gör SD svaga.

Väljer S att söka samarbete med C, MP och NO får de fyra partierna tillsammans sju av elva platser i nämnderna. Alliansen med M, FP och KD får tre platser, V en medan SD hamnar utanför.

Om S går till V

Om S i stället går till V får den helröda kommunregeringen sex av elva platser i nämnderna medan de övriga partierna får fem platser att fördela mellan sig oavsett om de går ihop i en enda stor valteknisk kartell eller om de bildar två karteller. Ut i kylan förpassas även då SD.

Mer läsning

Annons