Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Utvisningsbeslut hävt för barn från Somalia

Ett ensamkommande flyktingbarn från Somalia på kommunens boende Pangea har fått sitt utvisningsbeslut hävt. Migrationsdomstolen håller inte med Migrationsverket om att hemvisten är regionen Somaliland i stället för huvudstaden där en väpnad konflikt pågår.

Annons

Barnet har uppgett att det kommer från Somalias huvudstad Mogadishu. Men efter att ha testat både realiakunskaper och språkbruk anser Migrationsverket att uppgifterna inte stämmer.

Behöver skydd

I stället placerar den analytiker som anlitats språkbruket och ordvalet i regionen Somaliland, där säkerhetssituationen bedöms som relativt stabil. Därför kan barnet utvisas från Sverige, anser Migrationsverket.

Men Migrationsdomstolen river nu upp Migrationsverkets beslut. I domen står att det inte finns något som tyder på att barnet inte talar sanning. Även om språkanalyserna pekar mot en bakgrund i norra Somalia kan det vara så som barnet sagt, att det pratar sin mors dialekt och att hon kommer därifrån.

Att kunskaperna om Mogadishu har brister kan bero på att barnet inte rört sig utanför sin stadsdel utan hållit sig nära bostaden på grund av säkerhetsläget.

Eftersom en inre väpnad konflikt med ständigt uppblossande strider råder i Mogadishu är barnet att anse som skyddsbehövande, menar Migrationsdomstolen som beviljar permanent uppehållstillstånd i Sverige.

Mer läsning

Annons