Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill höja skatten och minska barngrupperna

/

Höj skatten och dela ut hela konjunkturstödet direkt till verksamheterna.

Så vill Vänsterpartiet frigöra pengar till mindre barngrupper på förskolorna och mer personal inom äldreomsorgen.

– Det är i dåliga tider vi ska satsa, säger oppositionsrådet Karin Nilsson (V).

Annons

Arbetarbladet berättade i går om Socialdemokraterna och Centerns tajta budget med ett nollresultat och krav på fortsatta neddragningar.

När Vänsterns Kerstin Olsson, Björn Eriksson och Karin Nilsson i går presenterade sitt alternativ kritiserade de majoritetspartiernas förslag för att vara underbudgeterat.

”Behoven måste få styra”

– Med underskott hos nämnderna och för små ramar säger det sig självt att blir en dålig verksamhet. Det är behoven som måste få styra och det är i kristider man ska satsa.

Vänsterpartisterna hoppas fortfarande få stöd för sitt förslag om en skattehöjning med 50 öre, vilket skulle tillföra kommunkassan 30 miljoner kronor nästa år.

– När man är ute och pratar med folk är det väldigt många som säger att de gärna betalar mer i skatt om vi kan behålla ett bra samhälle och exempelvis ge alla barn, oavsett var de kommer ifrån, en adekvat utbildning. Självklart är det nu i dåliga tider som vi som har det bra ska dela med oss, säger Kerstin Olsson.

Kan frigöra 50 miljoner

Genom att höja skatten och använda det tillfälliga konjunkturstödet direkt i verksamheterna i stället för att, som S och C föreslår, lägga pengarna i en stor reservpott frigör Vänstern drygt 50 miljoner mer än majoritetspartierna.

Fler tjänster i åldreomsorgen

De pengarna vill V bland annat använda till att minska barngrupperna i förskolan med två barn per avdelning, stärka skolan samt finansiera ytterligare ett 50-tal tjänster inom äldreomsorgen.

– Det är mer omsorgspersonal som ger de äldre den verkliga valfriheten, menar Karin Nilsson.

Mer läsning

Annons