Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

V vill krympa barngrupperna genom skattehöjning

Mer skatt men mindre barngrupper på förskolorna och fler anställda inom äldreomsorgen.
– En offensiv satsning på sociala investeringar, säger partiordföranden Jennie Axelsson om vänsterns skuggbudget.

Annons

Jämfört med den budget som majoritetspartierna socialdemokraterna och centern lade fram i förra veckan har vänstern fått ihop ytterligare 40 miljoner kronor att fördela ut till verksamheten.

En skattehöjning med 50 öre (en hundralapp i månaden för en normalinkomsttagare) ger 33 miljoner kronor och ett sänkt vinstmål ytterligare 7 miljoner.

Vänstern vill särskilt satsa på förskolorna genom att sänka barntätheten med två barn per avdelning. Även på fritis vill partiet minska storleken på grupperna.

Inom äldreomsorgen vill vänsterpartiet genomföra en satsning på personalen med höjd bemanning, borttaget vikariestopp, arbetsro och rättvisa arbetstider.

– Nu måste det göras något radikalt inom äldreomsorgen. Personalen tvingas i dag dra ett oerhört tungt lass, menar oppositionsrådet Karin Nilsson.

– Nej, tvärtom ger det utrymme för satsningar som gör det mer attraktivt för barnfamiljer att bo i Sandviken. På det sättet är det mer tillväxtbefrämjande att höja skatten än att tillfälligt stänga förskoleavdelningar och göra andra nedskärningar som verkligen andas kris, säger Jennie Axelsson.

Mer läsning

Annons