Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

VA-tvist hamnar hos staten

Paret köpte en fastighet i tron att den skulle anslutas till det kommunala vatten- och avloppsnätet. Men installationen drog ut på tiden vilket fördyrade husbygget avsevärt. Nu blir kommunens hantering en fråga för Statens va-nämnd.

Annons

När paret köpte den då obyggda fastigheten för några år sedan angav planbestämmelserna en allmän vatten- och avloppsanläggning i området. Det bygglov som söktes villkorades även för att passa ihop med tidsplanen för va-anslutningen.

Men installationen drog ut på tiden och bygget fick vid ett tillfälle stoppas för att förbindelsepunkten till nätet inte var färdig. Fastighetsägarna upplever att de hela tiden fick olika besked från Sandviken Energi som var huvudman för arbetet. De tvingades även skriva på ett, för dem ofördelaktigt, avtal innan vattnet och avloppet kunde tas i bruk.

Fastighetsägarna har gjort flera påtryckningar på Sandvikens kommun för att få gehör för sin kritik mot Sandviken Energi men upplever att inget händer. Nu vänder de sig till Statens va-nämnd med tvisten. Paret kräver bland annat skadestånd på 235 000 kronor för försenad byggstart och onödigt höga kostnader under byggtiden. De vill även ha ersättning för all tid som de tvingats lägga ned på tvisten och det psykiskt lidande som den inneburit.

Statens va-nämnd handlägger tvister om vatten och avlopp.

Mer läsning

Annons