Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vad gör dig till ett flygaress?

/

Gösta Modin, 74 år, i Kungsgården är bäst i Sverige på att landa ett flygplan, vilket stod klart när svenska mästerskapen i precisionsflygning nyligen avgjordes i Borås.

Annons

– Haha, det är nog min långa erfarenhet. Jag har varit med i Gävlebygdens flygklubb och flugit ända sedan 1970 och vi övar ju en hel del på landningar. Jag har tävlat i SM förut och då har jag kommit tvåa, trea och fyra, men nu blev det en fullträff.

Vad är precisions flygning?

– Det är uppdelat i olika moment: navigering, spaning och landning. I landningen har man ett två meter långt landningsmärke som man ska försöka pricka. I navigeringen orienterar man uppe i luften, men det gick inget bra för mig utan jag hamnade utanför banan. Och i spaningen ska man observera saker på marken.

Hur får man till en bra landning?

– Det gäller att ha koll på vinden, varifrån den kommer och hur mycket det blåser. Sen måste man ha rätt hastighet och hålla rätt höjd.

Var tävlar du härnäst?

– Vi har landningstävlingar inom klubben, så det blir nog på någon av dem. Till VM i Sydafrika som de som kom bäst på SM, när alla moment var sammanräknade, får åka på, kvalificerade jag mig inte till.

Mer läsning

Annons