Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Väktare ska skydda boende

/
  • drabbad. Yvonne Bergh var en av flera oroliga hyresgäster som inte ville bo kvar efter den senaste av en lång rad bränder på Tallbacksvägen 17. På Sandvikenhus säger man att några hyresgäster också hörde av sig till kontoret under måndagen och ville flytta.
  • gör allt. ”Vi gör allt vi kan för att hyresgästerna ska känna sig trygga”, säger Jenny Glumoff, marknadschef på Sandvikenhus.

Ständig bevakning av väktare kvällar och nätter. Ökad närvaro av husvärdarna. Men ingen kameraövervakning.

Så agerar Sandvikenhus efter senaste branden i hyreshuset på Tallbacksvägen 17.

– Det är naturligtvis först när gärningsmannen gripits som den riktiga tryggheten kan infinna sig, säger marknadschefen Jenny Glumoff.

Annons

Oron var stor bland hyresgästerna efter söndagsmorgonens anlagda brand på Tallbacksvägen, den sjätte i ordningen inom loppet av ett år. Flera som bor i huset sade att de inte längre vågar bo kvar, utan att de nu vill flytta så fort som möjligt.

– Vi har tagit emot några sådana samtal under dagen. Någon generell lösning har vi inte för hyresgästerna som vill flytta, utan vi försöker lösa det från fall till fall, säger Jens Björklund, chef för affärsområdet bostäder.

Ingen kameraövervakning

De ansvariga på Sandvikenhus hade på måndagseftermiddagen möte med polisen, räddningstjänsten, kommunskyddet och bevakningsföretaget Securitas.

En av de frågor som togs upp är den uteblivna kameraövervakningen av hyreshuset. Efter en tidigare mordbrand gick bostadsföretaget ut och lovade hyresgästerna övervakning. Men någon sådan har det inte blivit och efter det senaste pyromandådet var flera som bor i huset upprörda över att ingenting gjorts.

– Då när det var aktuellt blev vi avrådda av polisen. De ansåg att kameraövervakning bara är ett sätta att flytta på problemet. Nu när vi tog upp det på nytt med polis och kommunskydd fick vi samma råd. De tycker inte att kameraövervakning är någon bra åtgärd, säger Jans Björklund.

Väktare under natten

För att hyresgästerna ska känna sig tryggare har Sandvikenhus installerat ett avancerat passagesystem, satt in nya brand- och dörrlarm, gjort hembesök hos hyresgästerna, låst vinds- och källarutrymmen nattetid och haft ronderande väktare i området.

Efter helgens brand skärps nu säkerheten ytterligare med väktare ständigt på plats klockan 19-07 och med förstärkt närvaro av husvärdarna.

– Polisen säger att de tar otroligt allvarligt på det som hänt och att även de ska ha förstärkt närvaro, berättar Jenny Glumoff.

– Vi gör allt vi kan för att hyresgästerna ska kunna känna sig trygga. Men den är naturligtvis inte förrän gärningsmannen grips som den riktiga tryggheten infinner sig.

Mer läsning

Annons