Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Valborgsinnebandy ska motverka ungdomsfylleriet

/
  • INNEBANDY. Brottsförebyggaren Lena Brodin och fritidsgårdsföreståndaren Jonas Jerfström hoppas att en drogfri innebandyturnering på Valborgsmässoafton ska locka många av Sandvikens unga till Jernvallen.
  • INNEBANDY. Brottsförebyggaren Lena Brodin och fritidsgårdsföreståndaren Jonas Jerfström hoppas att en drogfri innebandyturnering på Valborgsmässoafton ska locka många av Sandvikens unga till Jernvallen.

En av årets stökigaste helger närmar sig och nu börjar mobiliseringen. I år ordnar kommunen en drogfri innebandyturnering på Jernvallen.
– Vi hoppas att det kan bli en tradition, som lussebandyn, säger brottsförebyggaren Lena Brodin.

Annons

Fylla, slagsmål och bråk. Valborgsmässoafton är traditionellt en av årets värsta helger när det gäller ungdomsfylleriet. Så har det sett ut också i Sandviken. Men förra året var det betydligt lugnare – kanske delvis på grund av det brev som kommunen, polisen och brottsförebyggarna skickade ut till alla högstadieföräldrar i kommunen.

I brevet informerade man om hur det brukar se ut, och vädjade om föräldrarnas hjälp.

– Många föräldrar sa efteråt att det hade varit positivt. De hann prata ihop sig och många ordnade saker hemma, som grillkvällar och så.

Samtidigt var ett antal ideella föreningar ute och rörde sig på stan, man ordnade drogfri konsert med Adam Tensta – och kanske höll det kyliga vädret också en del lugna. Nu hoppas kommunen och brottsförebyggarna att trenden ska hålla i sig. I år arrangerar man en drogfri innebandyturnering på Jernvallen för klass sex upp till gymnasiet.

– Den kommer att börja vid sextiden och hålla på till fem på morgonen, med två avbrott för konserter med lokala band, berättar Jonas Jerfström från ungdomsgården Zenit.

Förebilden är kyrkans traditionella luciaturnering och även om man hittills inte fått in så många anmälningar hoppas man att också den här aktiviteten kan locka till sig många.

– Om det skulle bli ett lågt deltagande kan det ändå växa under kommande år, tror Lena Brodin.

För andra året skickar man också ut ett brev till alla föräldrar som har barn i högstadieåldern. I brevet informerar man om hur det brukar se ut i Valborgshelgen – men berättar också om hur mycket bättre det gick förra året, tack vare att så många föräldrar engagerade sig.

– Vi hoppas på många föräldrar i år med. Jernvallen blir utgångspunkt för kvällen så alla föräldrar som vill kan komma hit, höra med oss var de behövs eller bara kolla vad som händer här, säger Brodin.

Kommunens kultur- och fritidsförvaltning ligger bakom arrangemanget men det blir ungdomsgården Zenit som arrangerar. Till sin hjälp har de också kyrkan, som ställer upp med personal under kvällen.

Under den kommande veckan kommer brevet att skickas ut till 3 300 föräldrar i kommunen.

Mer läsning

Annons