Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Våldsbrotten minskar i Sandviken

Antalet anmälda hot- och våldsbrott minskar i Sandviken. Det visar färska siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.

Ändå upplever många Sandvikenbor att det blivit stökigare.

– Det är synd. Den höga otrygghetsfaktorn går stick i stäv med statistiken, säger brottsförebyggaren Lena Brodin.

Annons

Vid ett möte mellan Brå, polisen, räddningstjänsten och vaktbolagen i Sandviken för ett tag sedan hade alla samma intryck: Det har blivit lugnare i Sandviken.

Det är också något som Brå:s halvårsstatistik ger stöd för. Första halvåret i år gjordes 334 anmälningar om hot- och våldsbrott i Sandviken till polisen, siffran för samma period förra året var 400.

– Det är en positiv trend, säger Lena Brodin.

Ändå borde en varm, skön sommar som den här gjort att hot- och våldsbrotten ökat, menar hon. Folk dricker mer på sommaren och rör sig mycket ute. Men så blev det alltså inte

Förebyggande åtgärder

Lena Brodin ser framför allt två anledningar till det. Dels förebyggande åtgärder, dels att de mest kända ungdomsbrottslingarna varit placerade under sommaren.

– Sådant räcker på en lite ort.

Bland de förebyggande åtgärderna nämner hon skolans snabbare reaktioner när eleverna är stökiga, trygghetsvandringar, belysningsinsatser och det nära arbetet med krögarna.

Brott som ökar i Sandviken är stölder och drogbrott. Det sistnämnda tror dock Lena Brodin hänger ihop med polisens mer aktiva drogbekämpning, med riktade insatser som flera stoppade bilar.

– Det innebär att flera åker fast än tidigare.

Men även om våldbrotten minskar och polisen tar fast allt fler för drogbrott så känner sig många, framför allt äldre, Sandvikenbor otrygga.

Stökstämpel

Stadsparken och Nya Bruket är exempel på platser som fått en stökstämpel på sig, men där det egentligen inte begås speciellt många brott.

– Otrygghetskänslan kan bero på många saker och behöver alltså inte ha så mycket med brottsstatistiken att göra. Men visst ska man ta känslan på allvar, säger Lena Brodin.

Mer läsning

Annons