Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdanställd stal narkotika

En anställd vid Sandvikens kommun har erkänt att hon stulit narkotikaklassade preparat hos en omsorgs­tagare.

Annons

– Jag var desperat över min ekonomiska situation och tänkte sälja dem, förklarade hon.

När kommunen i går beslutade att avskeda kvinnan hade hon redan hunnit säga upp sig själv.

Det var under påskhelgen som en vårdanställd inom kommunen stal 14 medicinpåsar och två tabletter med narkotikaklassade preparat hemma hos en svårt sjuk omsorgstagare.

Av utredningen framgår att det var kvinnan själv som slog larm om att preparaten saknades hos den sjuke. En sjuksköterska såg då till att mannen fick ny medicin så att inte hans hälsa skulle äventyras.

Stal vid skiftbyte

Eftersom stölden skett i samband med ett skiftbyte blev två personer avstängda för utredning. Händelsen blev också polisanmäld.

Men redan efter två dagar erkände den vårdanställda kvinnan via ett SMS att det var hon som tagit den narkotikaklassade medicinen för att sälja preparaten.

”Jag kände mig desperat just då över min ekonomiska situation. Jag kom sedan på att det var dumt och fick en väldig ångest”, skrev hon i meddelandet till sin arbetsgivare.

Utredningen av händelsen slutfördes på torsdagen. Kommunen beslutade då att den tillsvidare-anställda kvinnan skulle avskedas.

Stor förtroendeskada

Enligt utredningen har hon åstadkommit en stor förtroendeskada gentemot arbetsgivaren och riskerat en svårt sjuk brukare som befunnit sig i beroendeställning gentemot henne.

Men att verkställa avskedandet blev aldrig aktuellt.

– Hon valde att säga upp sig själv innan vi hann slutföra utredningen, säger den personalansvarige på den aktuella förvaltningen.

Kan obehindrat söka jobb

Det innebär att kvinnan nu kan gå vidare i yrkeslivet och söka jobb hos andra arbetsgivare utan att formellt ha blivit avskedad och utan att Sandvikens kommun kan stoppa henne.

– Ja, så är det. Det här visar bara hur oerhört viktigt det är att alla arbetsgivare är noggranna med att ta referenser. Om vi själva har en sökande som tidigare jobbat inom vården men som sedan haft andra yrken har vi för vana att alltid gå tillbaka till arbetsgivaren inom vården för att kolla lämpligheten.

Mer läsning

Annons