Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdbiträden ska testa kunskaperna på skådespelare

De kan jobbet men saknar den formella kompetensen.
Nu ska 200 anställda inom äldreomsorgen i Sandviken testa sina kunskaper i en speciallägenhet med inlånade skådespelare.
Sättet som den så kallade valideringen genomförs på är tänkt att bli en internationell förebild.

Annons

Många anställda inom äldreomsorgen har den praktiska kompetensen för arbetet som de utför utan att ha den formella kompetensen i form av ett betyg för genomförda studier.

Sandvikens kommun gör nu en stor satsning på att testa och värdera reella kunskaper för att ge personalen en bekräftelse på det som de redan kan och besked om vad de behöver jobbar vidare med.

– Tanken är att de bara ska behöva studera det de verkligen behöver. Det är slöseri både för den enskilda människan och för samhället att inte ta vara på den faktiska kompetensen, säger projektledaren Marianne Andrén.

EU-projekt

 

För kommunen som arbetsgivare handlar det om att höja kvaliteten inom vården.

– I slutändan ska det leda till en tryggare omvårdnad, säger äldreomsorgschefen Olle Westling.

Det praktiska arbetet med valideringen genomförs inom det EU-stödda projektet Kluster E där Sandviken är en av flera deltagare.

En förebild

 

Kluster E har skapat en ny modell för att värdera och tillvarata vårdpersonalens faktiska kunskaper som är tänkt att bli en både nationell och internationell förebild.

– Validerat har man gjort i många år inom vården och äldreomsorgen. Men vi har tagit fram tydligare kvalitetsmått och sätt att mäta kvaliteten på så att man kan sätta en nationell ribba för innehållet i en viss kurs, säger Marianne Andrén.

– Tidigare har det varit upp till den enskilde anordnaren och i grunden den enskilde läraren att mäta och värdera kunskaperna. Med den här modellen ska det inte ha någon betydelse om man genomför valideringen i Örebro eller Arvidsjaur.

I valideringen ingår både teoretiska och praktiska tester. Den praktiska delen genomförs i en specialbyggd, IT-utrustad lägenhet på Sandbacka Park med inlånade skådespelare som omsorgstagare. Arbetet filmas och analyseras av en särskild testledare som finns på en annan plats.

Den som godkänns får ett formellt kvitto på sina kunskaper och kan sedan koncentrera sig på att läsa upp andra ämnen för att få sin examen.

Annons