Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdnadsbidraget drar spårlöst förbi Gästrikland

Om några dagar får Sveriges kommuner möjlighet att införa ett vårdnadsbidrag. Men föräldrar i Gästrikland som vill vara hemma med småbarnen kan inte vänta sig några pengar.
Motståndet i de röda kommunerna är kompakt mot kd:s skötebarn.

Annons

Sveriges kommuner och landsting har frågat runt i landets kommuner hur de ställer sig till att införa vårdnadsbidrag. Av de 238 kommuner som har svarat är det bara 99 som säger att ett vårdnadsbidrag är aktuellt – och bara 15 inför bidraget 1 juli då lagen träder i kraft.

Från kommunerna i Gästrikland möttes de av ett rungande nej.

– För socialdemokraterna är det här en starkt ideologisk fråga. De ställer vårdnadsbidraget mot förskolan, säger Daniel Didricksson, ordförande i kd i Sandviken.

Marie-Louise Dangardt, s, kommunalråd i Hofors, säger exakt det.

– Vi vill satsa pengarna på barnen och en bra förskola i stället.

Socialminister Göran Hägglund, kd, ser det som att ”politikerna hellre behåller makten själva än lämnar den till småbarnsföräldrarna”.

– Det får stå för honom, säger Dangardt.

Daniel Didricksson sluter upp bakom sin partiledares uttalande.

– Det är en omyndigförklaring, en tro att föräldrar inte är lika kompetenta som förskolan att ta hand om barnen.

Nära 40 procent av de svarande kommunerna har inte några planer alls på att införa bidraget. Att bara 15 kommuner går som en förtrupp nu inför vårdnadsbidraget till 1 juli kan låta lite, men Daniel Didrickson säger att de många reglerna runt bidraget har försenat processen och att betydligt fler kommer att ansluta sig så småningom. Men för att föräldrar i Gästriklands röda kommuner ska kunna utnyttja ett vårdnadsbidrag krävs ett maktskifte, tror han.

Mer läsning

Annons