Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vårdpersonal på utbildning kameraövervakas

/
  • projektledare. Kompetensbarometern är ett samarbete mellan Äldreprojektledare. omsorgsförvaltningen, Centrum för vuxnas lärande, ESF Socialfonden och Högskolan i Gävle. Marianne Andrén leder projektet.
  • OVANT. ”Det känns som att vara med i Big Brother”, konstaterar Lena Holm när hon är klar med sin validering. Men hon tycker ändå att det är en bra metod för att validera sina kunskaper. Börje Ersson, som är statist, gör sin roll alldeles utmärkt som gammal och sjuk.
  • KOLL. Testledaren Ann-Sofi Eliasson kan följa allt som händer i valideringslägenheten via sex kameror. Den praktiska delen av valideringen går till så att den som ska utvärderas, i det här fallet Lena, kommer till lägenheten och får instruktioner om situationen, med 80-årige Karl som är sjuk och behöver hjälp med allt från matning till att lägga sig i sängen.

Karl mår dåligt och är orolig när hustrun Asta är borta.
Hans hem övervakas av flera kameror.
Men allt är på låtsas och Karl är bara en statist i Sandvikens världsledande valideringsprocess.

Annons

En lägenhet i Sandviken har utrustats så att man kan tro att en dokusåpa ska spelas in där. Sex kameror filmar minsta vrå i lägenheten och allt som händer där övervakas och spelas in via dator.

Men det som händer i lägenheten är inte material för en dokusåpa – det är en helt vanlig dag i en gammal och sjuk människas liv.

Lägenheten är en del av den e-validering för personal inom äldreomsorgen i Sandviken som pågår nu, kallad Kompetensbarometern. 150 personer som inte har gymnasieutbildning, men som har arbetat inom äldreomsorgen, får chans att validera sina kunskaper både i teorin och i praktiken.

– Det känns som att vara med i ”Big Brother”, konstaterar Lena Holm när hon är klar med sin validering.

Den praktiska delen av valideringen går till så att den som ska utvärderas, i det här fallet Lena, kommer till lägenheten och får instruktioner om situationen, med 80-årige Karl som är sjuk och behöver hjälp med allt från matning till att lägga sig i sängen.

Allt filmas av kameror, och framför en dator sitter testledaren Ann-Sofi Eliasson och bedömer de olika momenten efter en checklista.

– Inte ett ställe att gå på toaletten på, säger hon om den övervakade lägenheten.

Praktik och teori tar cirka åtta timmar, och efter det kan en individuell kompetensutvecklingsplan genomföras som ger gymnasiebetyg.

– Det måste finnas en möjlighet i det här yrket att avancera, säger projektledaren Marianne Andrén vid CVL, Centrum för vuxnas lärande.

De sökte efter statister via annonser, och fick ett stort gensvar. Ett 20-tal ställer nu upp för att spela gamla och sjuka – helt gratis.

– Jag såg annonsen och det såg spännande ut, säger den pensionerade ambulansvårdaren Börje Ersson, som spelar skröplige Karl mycket övertygande.

Systemet med e-validering och filmad övningslägenhet är världsledande, och ambitionen är att även andra delar av Sverige ska ta efter modellen.

De som hittills har validerats har till största delen varit positiva, trots en liten oro för att filmas.

– Jag var orolig innan, men i lägenheten glömde jag bort dem, säger Marianne Lejdström, som arbetar i Storvik, om kamerorna.

Annons