Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varför lämnar du forskningen för församlingsarbete?


Hans Andreasson, ny föreståndare för Kanalkyrkan i Sandviken som tidigare varit docent och forskat

i väckelserörelsens spiritualitet och identitet.

Annons

– Det är både av familjestjäl och att jag vill komma tillbaka till rörelsen igen. Men jag kommer inte att släppa forskningen helt, jag står kvar som docent i Åbo.

– Det har mycket med att göra vilken typ av tjänst det var. Kanalkyrkan känns intressant därför att den här församlingen genomgår en spännande process - att förnya en gammal folkrörelse inifrån. De jobbar med att göra kyrkan tillgänglig för breda grupper i samhället. Och sedan finns det oerhört engagerade människor här.

– Ja, första halvåret kommer jag att pendla, men sedan är tanken att mina tre barn, min fru och jag ska flytta hit. Jag vill gärna hitta ett hus här.

– Jag forskade i praktisk teologi och doktorerade 2002 i ämnet Svenska Missionsförbundet. Sedan har jag varit docent i Åbo och forskat i svenska väckelserörelsen. Jag har också åkt runt som föreläsare och skrivit flera böcker.

– Jag har tittat på vad som formade det svenska samhället. Jag har försökt att förstå religionens plats för människor och samhället. I en ort som Sandviken till exempel är jag inte förvånad över att det finns många olika kyrkor. Bruksorter är en växtplats för väckelserörelser, ja egentligen för all sorts folkrörelser.

Annons