Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varje söndag ropar Pelle ut sina siffror

/
  • Veteran. Varje söndagseftermiddag – från mitten av maj till mitten av augusti – i mer än 40 år har Pelle varit utropare på bilbingo i Högbo.
  • VANN 18 000. Närmast infarten till bingon sitter Anna-Stina och Erik Gustavsson från Bomhus och trivs i solen. Jag vann 18 000 i Karlholm en gång. Vi gav barnbarnen lite av pengarna och så åkte Erik och jag till Mallorca. Men sen dess har det inte blivit några vinster. Kanske vinner vi i dag!

Det är söndag, klockan är prick tre och Pelle Frisk välkomnar till Örta IF:s bilbingo i Högbo Bruk. Det fattas snabbt tag om spelbrickor, duttpennor och BINGO!-tutor.

Annons

Koncentrationen och spänningen är lika tryckande som solen.
Toppvinsten i Högbo är som vanligt 3 000 kronor, och kan inte bli högre. Upptrappning har Örta IF slutat med.
– Organisationen är för liten för det.
– Dessutom vill man ju gärna tro att det är för omgivningarna och gemenskapen som folk i första hand kommer hit, fortsätter Pelle, som varit utropare i Högbo sen 1965.
Varje söndagseftermiddag – från mitten av maj till mitten av augusti – i mer än 40 år har det varit bilbingo här.
– Det vill säga om lokalen och området inte är upptagna av andra aktiviteter.
Pelle spelar inte själv, det får räcka att han gör det möjligt för andra att spela, och inte har han varit sjuk nån söndag heller.
– Att vara utropare är nästan som ett jobb. Det är roligt att möta människor och träffa bekanta. Särskilt på premiären.
Bilbingoentusiasterna kommer oftast från Gästrikland, Hälsingland och Dalarna. Att så många är unga är Pelle särkilt glad över.
– Då vet man att framtiden är tryggad. Bingo är ett spel som är odödligt, tror jag.
Förutom att erbjuda penningchanser säljer Örta IF kaffe och dopp, som Ica Maxi skänker.
– Läsken köper vi.
Många av spelarna sitter i utropshallens skugga, andra sitter strax utanför, och ytterligare andra har valt stora grönområdet mellan infarten och gamla herrgården.
Gamla väggskydd av plastväv och annat rammel hindrar solen från att gassa in i bilarna. Medhavda balkongstolar tjänar som sittplatser. Och det dricks medhavt fika vid något av de många träborden utanför bingohallen eller från bagageutrymmets golv, som får fungera som fikabord.

Tetha Åhs

Mer läsning

Annons