Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varroasjukan tar död på bina– motmedel får inte användas

/
  • ANGRIPNA. I Gästrikland är alla bin smittade med varroakvalstret. På botten av den här kupan sitter bidrottningen som har mycket större bakkropp, har mera honung och större huvud.
  • ARGA SOM BIN. I en rapport från Jordbruksverket som släpptes förra veckan slås det fast att 90 procent av alla svenska bin är smittade av varroaparasiten. I Gästrikland är alla kommuner drabbade och biodlarna Per-Enar Hammarstrand, till vänster, och Edward Warburton undrar nu hur de ska rädda sina bin när de inte får använda apistan.

Varroasjukan tar död på bina i rasande takt och nu får inte längre biodlarna själva använda det mest effektiva motmedlet – apistan.
– Utan apistan kommer alla bin i Sverige dö ut på några år, slår biodlaren Per-Enar Hammarstrand fast.

Annons

Vid årsskiftet 2009 bestämde regeringen att apistan inte längre skulle klassas som bekämpningsmedel utan läkemedel. Men på Läkemedelsverket har man fortfarande inte hunnit godkänna apistan som ett läkemedel och därmed får apoteken inte ens sälja det till veterinärer. Lösningen är att veterinärerna själva ansöker om att få förskriva apistan.

– Men de har ingen utbildning om bin och de har ingen aning om att de ska förskriva apistan, säger Jackis Lennek som är handläggare i biodlingsfrågor på Jordbruksverket.

Desperata odlare

Fram till i år har man dock kunnat köpa apistan från gamla lager, men nu är det slut och biodlarna är desperata.

Det har gått så långt att biodlaren Per-Enar Hammarstrand funderar på att åka till en veterinär med sina 500 000 bin och lämna dem för behandling för varroasjukan.

– Vad ska jag göra då? Ska jag låta dem dö bara? frågar han uppgivet.

– Det farliga är att många ser sig om efter liknande medel på internet och det kan bli vilda västern bland olika kemiska bekämpningsmedel, varnar Östra Gästriklands biodlareförenings styrelseledamot Edward Warburton.

Enligt Jordbruksverket har Läkemedelsverket lovat ett beslut kring om och när apistan ska godkännas som ett läkemedel senast vid årsskiftet.

Mer läsning

Annons