Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varsel att vänta i höst

Sandvik kommer antagligen att varsla om personalneddragningar under hösten.

– Vi går inte ut med varsel eller neddragningar just nu. Men det kan få personella konsekvenser när vi satt den nya strukturen, sa Olof Faxander, Sandviks vd, vid fredagens presskonferens på huvudkontoret i Sandviken.

Annons

Flytten av huvudkontoret till Stockholm, som sker vid årsskiftet, innebär att ett 50-tal jobb flyttas.

Olof Faxander kunde eller ville inte säga något om personalkonsekvenserna i övrigt i Sandviken där cirka 6 000 av koncernens cirka 48 000 anställda finns.

Affärsområdet Sandvik Materials Technology (SMT), med cirka 4 000 anställda i Sandviken. sätts under ökad press för att öka lönsamheten.

Om SMT inte når acceptabel lönsamhet på "medellång sikt" kan det bli aktuellt att avyttra hela eller delar av SMT. Faxander ville inte säga vad som menas med "medellång sikt", hur många år det rör sig om.

Han menade att SMT delvis "tappat fokus på kärnverksamheten".

– Vi har spillt för mycket kapital på nya äventyr, sa han och pekade på satsningarna i medicinteknik, som implantat och medicinska instrument.

De medicintekniska delarna ska avyttras efter att först lagts över i Sandvik Ventures, ett av de nya affärsområdena som skapas när man delar upp de nuvarande tre områdena till fem.

Den medicintekniska verksamheten omfattar cirka 600 personer, varav en liten del jobbar i Sandviken.

Mer läsning

Annons