Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Varselförhandlingarna har kört fast på Sandvik

Förhandlingarna mellan Sandvik och IF Metall om varslen på Mining and Construction har gått i stå. Parterna har inte setts på två veckor och ingen ny träff är inplanerad. Anledningen är olika tolkningar av hur LAS ska tillämpas. Facket vill ha hjälp från centralt håll för att få hjälp med vilken linje man ska följa.

Annons

I februari varslade Sandvik Mining and Construction, SMC, 80 anställda om uppsägning. Förhandlingarna om de 50 kollektivanslutna som ska lämna företaget går trögt.

– Vi har olika synpunkter på vilken kompetens som krävs för att jobba på SMC, berättar Lars Karlsson, ordförande för IF Metalls bergborrklubb.

Han upplever att kraven hårdnat på vilken utbildning och kompetens som krävs av metallarbetarna. Hittills har parterna inte kommit så långt att de hittat en gemensam lista att diskutera utifrån. IF Metall vill nu ha hjälp från centralt håll för att få hjälp med vilken linje man ska följa när det gäller turordningarna utifrån LAS, Lagen om anställningsskydd.

Fackklubben siktar på att kunna lämna besked i månadsskiftet maj-juni till dem som inte får vara kvar på företaget.

Lars Karlsson menar att det kan gå riktigt fort så snart man löst knutarna.

– Vi har gjort ett bra förarbete.

Avsikten var att bli färdig så att de första anställda lämnar företaget 16 juni. Lars Karlsson tycker att det är synd att förhandlingarna drar ut på tiden eftersom stämningen är orolig bland personalen.

Även på Materials Technology har IF Metall vänt sig centralt för att få hjälp att tolka LAS. Inget av affärsområdena har dock lämnat över till centrala förhandlingar.

Mer läsning

Annons