Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi har haft lite för många tjänstemän och chefer”

/
  • FLYTTLASSET GÅR SNART. ”Det är viktigt att man förstår att det inte är var jag bor och huvudkontorets lokalisering  som är det viktiga för Sandvikens långsiktiga framtid”, säger Olof Faxander som om några månader flyttar  basen till World Trade Center i Stockholm.

Han vilade inte på hanen under sitt första år som vd.

– Visserligen är vår 150-åriga tradition viktig men ska vi fira 200 år måste vi anpassa oss till hur världen ser ut om fem, tio och 20 år, säger Olof Faxander.

Annons

Sandviks jubileumsfirande inleddes samma dag som han avslutade sitt första vd-år.

Flytten av huvudkontoret till Stockholm är nog det mest kontroversiella beslutet under året då han börjat stöpa om det anrika företaget.

– Det är klart att det finns mycket känslor kring en sådan förändring, säger Olof Faxander om kritiken och oron bland Sandvikanställda i Sandviken.

Intervjun sker i kontorsrummet som han lämnar om några månader.

– Det är viktigt att man förstår att det inte är var jag bor och huvudkontorets lokalisering som är det viktiga för Sandvikens långsiktiga framtid. Om verksamheten i Sandviken utvecklas och är stark så borgar det för att vi långsiktigt också har en stark närvaro här, säger han.

Huvudkontorets nya säte, World Trade Center i Stockholm, ska underlätta rekryteringen av toppkrafter till toppjobben närmast högsta ledningen.

Men kritikerna hävdar att flytten kan skada både företaget och Sandviken. ”Sandviken blir mindre attraktiv som arbetsort”, menar Per-Olof Eriksson, Sandviks vd mellan 1984 och 1994.

Olof Faxander håller inte med:

– Jag tror att folk flyttar till jobb för att arbetsuppgifterna är intressanta och stimulerande. Vi har fantastiskt intressanta karriärer att erbjuda inom Sandvikkoncernen. Det förändras inte på något sätt när själva huvudkontoret med en begränsad grupp människor flyttar från Sandviken.

Så vilken betydelse har det? Ingen alls?

– Jag ska inte säga ”inte alls”. Men jag tror den är begränsad. Det viktiga för oss för att kunna attrahera rätt typ av kompetens i Sandviken är att vi erbjuder intressanta karriärer och arbetsuppgifter.

I World Trade Center blir det plats för 50–60 personer som är knutna till koncernledningen och några tiotal personer i ledningarna för affärsområdena Construction och Venture och kanske några på finansavdelningen.

– Större delen av de cirka 300 personer som ingår i huvudkontorets organisation, stannar kvar i Sandviken.

Hur mycket dyrare blir det för Sandvik att ha huvudkontoret i Stockholm?

– Jag tror inte det blir särskilt mycket dyrare som helhet. Det tillkommer en hyreskostnad. Men samtidigt flyttar vi ur lokaler och ett antal personer kommer inte att ha kvar tjänstebostäder i Sandviken.

Han vill inte avslöja hur mycket Sandvik betalar för de 2 500 kvadrat som man hyr i kontorsskrapan i centrala Stockholm.

Nyligen berättade tidningen Fastighetsvärlden om aktuella kontorshyror i Hötorgsskraporna, i snitt 4 700 kronor per kvadratmeter. Översatt till Sandviks lokaler skulle det bli knappt 12 miljoner kronor i årshyra.

Olof Faxander vill hellre lyfta fram sparprogrammen som följde på den nya strategin som presenterades i höstas.

– Vi bygger en betydligt tunnare och mer strömlinjeformad organisation än tidigare. Jag tror vi har haft lite för många tjänstemän och chefer.

Inom Materials Technology (SMT) i Sandviken bantar man bort var sjätte tjänsteman, 230 personer.

Hur tycker du att SMT har lyckats med sitt sparprogram?

– De har haft en väldigt bra start. Under 2012 och framåt gäller det att få effekt av insatserna.

Som bekant kräver koncernledningen att SMT, med cirka 4 000 anställda i Sandviken, förbättrar lönsamheten kraftigt. Annars kan hela eller delar av affärsområdet komma att säljas.

Vad krävs för att SMT ska ha plats i framtidens Sandvik?

– Jag kan inte ge dig en siffra eller ett datum. SMT:s program ska sänka kostnaderna med en halv miljard. Det är ett kraftigt steg i rätt riktning. Men vi stryper inte tillgången på investeringsmedel. De har goda möjligheter att utvecklas.

Vad är din prognos?

– Trodde vi inte alls på SMT hade vi sagt något annat i höstas, säger han.

För ett år sedan varnade Olof Faxander för vad bristen på ingenjörer kan föra med sig.

– Att vi utbildar rätt är väldigt viktigt för Sveriges framtid. Vi behöver högklassiga utbildningar med bra forskning på universitet och högskolor. Men jag tror också att vi i företagen måste jobba mer med ”employer branding” och lyfta fram varumärket bland studenterna, säger han.

I höstas utsågs Sandvik till Sveriges fjärde mest attraktiva företag att jobba i. Undersökningen visade att de som börjar i Sandvik trivs.

När studenterna svarar på frågan var de helst vill jobba hamnar Sandvik betydligt längre ner på listan.

– Vi måste nå ut och förklara vad vi har att erbjuda. För en ung ingenjör är det inte bara jobb på ett kontor i Sandviken. Det är väldigt internationellt och man har möjlighet att bli placerad över hela världen.

Ett av Olof Faxanders första beslut var att sätta in Anna Vikström Persson som personaldirektör. De hade tidigare jobbat ihop i SSAB. Därmed kom också en kvinna in i koncernledningen.

– Det är alldeles för lite, konstaterar han.

Han pekar dock på att flera kvinnor finns på chefsposter en bit ner i organisationen. Ett exempel är Petra Einarsson som leder Rör, det största produktområdet inom SMT.

– Ska vi få fram bra tjejer är det viktigt att de prövas och får erfarenhet i linjeorganisationen, säger Olof Faxander.

Dina företrädare som vd gick den långa vägen i företaget medan du kom utifrån. Är det en för- eller nackdel?

– Vi står i ett vägskäl då det gäller att göra förändringar. Då tror jag det är en fördel. Man kanske får ett fräschare perspektiv på frågor och kan gå in logiskt och sakligt och inte med traditionellt perspektiv.

Sant är dock att Olof Faxander inte är den förste, utan den femte vd:n som inte gått den långa vägen i Sandvik (se ruta).

I dagarna håller han första mötet, på engelska, med den utvidgade koncernledningen där också en kines och en indier ingår.

– När jag började pratade vi fortfarande svenska i ledningen, trots att nästan 80 procent av våra anställda finns utanför Sverige. Sverige är en försvinnande liten del av vår marknad. Vi är ett väldigt globalt företag och det måste vi reflektera i ledningskulturen, säger Olof Faxander som driver på för att Sandvik ska omvandlas från ett svenskt företag med global närvaro till ett företag som ”verkligen är globalt”.

Mer läsning

Annons