Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi kan inte beordra hit fler poliser”

/
  • ingen närpolis. De poliser som syns på Sandvikens gator är de som tillhör uttryckningsstyrkor från Gävle. Här är en av poliserna som ryckte ut vid bingorånet i 2008.

Trots att Sandvikens kommun har ingått ett samarbete med polisen om ”en säker och trygg stad” tycker inte kommunalrådet Monica Jacobsson att poliser som är stationerade i Sandviken är en kommunal angelägenhet.

– Vi kan inte beordra hit fler poliser, det är en fråga för polismyndigheten, säger hon.

Annons

I gårdagens Arbetarbladet berättade polisen Pelle Sjöberg om hur Krysset i centrala Sandviken håller på att förvandlas till ett tillhåll för missbrukare. Även handlarna i centrum har reagerat på stöket och bråket i centrum och i en skrivelse till polisledningen i Gävleborgs län önskar de poliser som är stationerade i Sandviken och arbetar med ordningsfrågor.

Sandvikens kommunalråd Monica Jacobsson (S), som befinner sig i Almedalen för politikerveckan, delar inte helt bilden som handlarna och polisen Pelle Sjöberg framförde i Arbetarbladet i går.

– Det är ju otroligt olyckligt om folk upplever att vårt centrum är otryggt. Men ibland kan det ju vara mer en upplevelse än fakta. Jag är ofta i centrum och jag tycker att jag ser poliser där nästan varje dag.


Men vad tycker du om att Sandvikens kommun med 37 000 invånare inte har några egna poliser stationerade här?

– Det är en fråga för polisen. Polisen är ju inte kommunal så vi kan inte bara beordra hit fler poliser, säger Monica Jacobsson och fortsätter,

– Vi tycker att det är synd att så mycket av polisens verksamhet koncentreras till Gävle, men nu får vi i kommunen göra vad vi kan åt problemet.

Sandvikens kommun har en överenskommelse med polisen i Gävleborgs län som handlar om tre prioriterade områden där det ena handlar om just ”Våld i offentlig miljö” och målet är att skapa en säker och trygg stad.

Polisens ansvar är att ”övervaka och närvara vid så kallade hotspots” och i dagens läge finns inga poliser som arbetar med just detta, förutom de patruller som skickas från Gävle för att bevaka Västra Gästrikland.

Två poliser var

Även Hofors och Ockelbo kommun har en överenskommelse med polisen. Där ledde samarbetet till att två poliser är stationerade i vardera kommunen.

Hudiksvall kommun, som är ungefär lika stor som Sandviken, har en egen lokal polisstation och i Stockholms län har man satsat på att öppna poliskontor i utsatta områden. Förra året öppnade tolv nya poliskontor runt om i Stockholm och numera finns hela 27 poliskontor i länet och på varje kontor jobbar omkring fyra poliser.

Till polisförbundets egen tidning säger länspolismästaren Carin Götblad:

– Folk vill ha en närvarande polis. Det är viktigt att kontoren finns och har öppet. De som bor där känner att de kan gå dit och att de har sina poliser som de litar på.

– Om jag inte hade beslutat att öppna poliskontoren hade jag varit en idiot som chef, säger Götblad om den särskilda satsningen på lokala poliskontor.

Mer läsning

Annons