Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Vi utbildar till arbetslöshet”

/
 • Rätt tänkt. Kjell Olsson, bygglärare på Sandvikens Gymnasieskola, är glad              att de inte ökat antalet platser på byggprogrammet mer, trots att   efterfrågan är stor. Nu när det blir lågkonjunktur slipper de problem med                   praktikplatser som får arbetsbrist och Kjell är övertygad om att eleverna kommer att få jobb.

Närmare 75 byggjobbare i Gästrikland har varslats den senaste månaden.
Nu varnar Byggnads för att byggprogrammets elever inte kommer att få jobb efter studenten.
– Vi utbildar till arbetslöshet, säger Roger Hedblom, ordförande i Byggnads gästrikeavdelning.
Men ute på skolorna är man inte lika orolig.

Annons

På Byggnads gästrikeavdelning har mellan 50 och 75 personer varslats den senaste månaden och signalerna är att fler varsel är att vänta.

Samtidigt som allt fler byggarbetare blir arbetslösa är byggprogrammet ett av de populäraste gymnasieprogrammen och konkurrensen om platserna är hård. Antalet byggelever har ökat de senaste åren, något som Byggnads är mycket kritiska till eftersom det inte finns jobb till alla.

– Jag tycker man lurar eleverna, man kan inte bara utbilda för utbildningens skull utan det måste leda till arbete efteråt, säger Roger Hedblom, ordförande i Byggnads Gästrikland.

Han tror att byggprogrammens platser skulle kunna halveras, ändå är det inte säkert att jobben skulle räcka till alla.

– Som det är nu ser det mörkt ut för de som går ut nästa år. Vi utbildar till arbetslöshet och det är helt fel, säger han.

Gävle har ökat platserna på byggprogrammet under högkonjunkturen och i dag finns totalt 200 elever. Enligt Sofia Wennerström, programledare på byggprogrammet vid Polhemsskolan, är framtidsutsikterna sämst för de populäraste yrkena snickare och träarbetare.

– Det kommer definitivt att bli svårare att få ut eleverna i jobb framöver eftersom efterfrågan minskat. Men jag tror absolut inte att det är becksvart, även om det inte är lika lätt som förut, säger hon.

I Sandviken har man, tvärtemot Gävle, haft en ganska jämn nivå av elever både i högkonjunktur och i lågkonjunktur, något som gör att de känner sig lugna i dag.

– Nu vet vi att vi har gjort rätt, och jag är övertygad om att våra elever kommer att få jobb, säger byggläraren Kjell Olsson.

Andreas Leljavahl som går sista året på byggprogrammet i Sandviken utbildar sig till snickare. Han är medveten om att byggbranschen går upp och ner, men oroar sig inte för framtiden.

– Det behövs alltid hantverkare och man kan bli en massa olika grejer, säger han.

– Nej, inte nu, men senare vet jag inte. Vi får hoppas det vänder snart.

Mer läsning

Annons