Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vill ha lag på cykelblinkers

/
  • De vill att cyklisterna och billisterna ska tala samma språk för att undvika olyckor. Gymnasieeleverna Sylvester Cavalli, Åshammar och Gabriel Hammar, Kungsgården har skickat ett förslag till statsminister Fredrik Reinfeldt om att införa en lag om blinkers på cykel. Anledningen är en egen uppfinning.
  • De är enade om att det är för mycket olyckor i trafiken. Nu vill gymnasieeleverna Sylvester Cavalli, Åshammar och Gabriel Hammar, Kungsgården att det ska stiftas en lag om cykelblinkers. Förslaget har skickats till statsministern.

Gymnasieeleverna Sylvester Cavalli och Gabriel Hammar kom på idén att tillverka blinkers för cyklar. Det skulle kunna förhindra många cykelolyckor varje år.

De har nu skickat en mejl till statsministern med ett förslag om att införa lag på cykelblinkers.

Annons

Det var under en projekt- och företagandelektion som Sylvester Cavalli och Gabriel Hammar kom på idén att tillverka cykelblinkers som projektarbete under sitt tredje år på elprogrammet på Sandvikens Gymnasieskola.

Sylvester säger att det är alldeles för många cyklister som skadas i trafiken, omkring 100 skadas varje dag.

– Den skulle funka ungefär på samma sätt som blinkers som sitter på mopeder, lampan skulle sitta bak på pakethållaren och spaken skulle sitta fram på styret, förklarar killarna.

En ganska enkel konstruktion som skulle rädda många människor från att skadas i trafiken. Någon tillverkning har de ännu inte startat, men allt är förberett.

Det var under en diskussion om marknadsföring av produkten som idén att skicka ett förslag till statsminister Fredrik Reinfeldt kom upp.

I brevet föreslår de att det införs en lag att alla måste ha cykelblinkers. De menar att om billisterna och cyklisterna talar samma språk skulle cykelolyckorna minska. Det är framförallt i större städer där det är tätare trafik som man skulle ha störst nytta av att kunna blinka.

De säger att de självklart hoppas på positiv respons på förslaget, men än har inget svar kommit.

– Om folk använder cykelhjälm kan de väl lika gärna använda cykelblinkers, resonerare de.

Julia Lindblom

Mer läsning

Annons