Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Viltolyckorna ökar - men inte i Gävleborg

/
  • MINSKAR. Viltolyckorna ökar kraftigt i hela landet - men i Gävleborg minskar olyckorna med älg. Anledningen är att rovdjuren håller stammen nere.

Viltolyckorna ökar kraftigt i hela landet.
Men i Gävleborg minskar olyckorna med både älg och hjortar.
Fler rovdjur kan ligga bakom minskningen.

Annons

Sett över hela landet var 2008 ett dystert år med en ökning av antalet viltolyckor, konstaterar Nationella Viltolycksrådet. 40 035 viltolyckor anmäldes, en ökning med 5 000 från föregående år. Dödsolyckorna har trots detta sjunkit med två färre omkomna personer förra året.

I Gävleborg minskar dock antalet älgolyckor, som annars ökar i de flesta av länen. 167 älgolyckor anmäldes 2008 i Gävleborg, samtidigt som antalet olyckor med älg för hela riket ökar med 483 till 5 118 olyckor totalt.

Bertil Bäckström, lokal representant för Viltolycksrådet, har en förklaring.

– Vi har en sjunkande älgstam i hela länet på grund av ett högre rovdjurstryck.

Färre älgar i skogen ger följaktligen färre älgar på vägarna.

Även olyckorna med hjort ökar kraftigt i hela riket - utom i Gävleborg och Stockholms län. Men Bertil Bäckström menar att det är för få hjortar för att fästa vikt vid den statistiken.

Totalt anmäldes 1 026 viltolyckor i Gävleborg förra året, där rådjuren dominerar med 829 anmälningar. Men rådjuren, likt älgen, blir färre i våra skogar.

– Hela stammen drar söderut och blir utglesad i länet.

Viltolycksrådet påpekar att ökningen av olyckor bör göra bilister mer uppmärksamma på att det finns vilt på vägarna. Den som kör på vilt ska i första hand se till eventuellt skadade och varna andra trafikanter med varningstriangel. Olycksplatsen ska markeras med markeringsremsor som finns på Bilprovningen, eller, om sådana saknas, med det som finns till hands. Föraren ska även kontakta polisen med information om olyckan.

Mer läsning

Annons