Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vinnarna på regeringens budget är de som tjänar minst

/

De stora vinnarna är de som har de allra lägsta inkomsterna, barnen i skolan och de gamla i äldreomsorgen.
Det var ett av budskapen när infrastrukturministern Anna Johansson presenterade regeringens nya budget i Gävle på måndagen.

Annons

Hon medgav att sex av tio får en något lägre disponibel inkomst nästa år.

– Om man tittar väldigt snävt på den egna plånboken så är det fler som behöver betala lite mer, till exempel när vi höjer bensinskatten. Men pengarna går inte upp i rök. De används till sånt som vi alla är beroende av, sa Anna Johansson och pekade bland annat på satsningar på fler lärare i skolan, mer resurser i åldringsvården och järnvägsunderhåll.

Under förmiddagen visade föreningen Skattebetalarna beräkningar på att ökade skatter på jobb och företag innebär att varje individ mellan 20 och 64 år i Gävleborg får betala i snitt 4 561 kronor mer än i dag.

– Den siffran bör nog kvalitetsgranskas, menade Anna Johansson.

Enbart höjningen av bensinskatten innebär 50–70 kronor mer i månaden för den som kör 1 500 mil per år.

– Det är överkomligt för de flesta av oss. De som tjänar på budgeten är de ensamstående mammorna, fattigpensionärerna, arbetslösa och sjukskrivna. Jag tror vi kan leva med den fördelningen, sa ministern.

En del i budgeten är satsningar på fler bostäder. Det är dels investeringsstöd för byggen av små, klimatsmarta lägenheter med begränsade hyresnivåer, dels en stimulans till kommuner som har snabba planprocesser och tar fram mark att bygga på.

– Hur utfallet blir här beror mycket på hur aktiva Gävle är att ta fram mark och hur stort behovet är, sa Anna Johansson.

Hon hade med sig en uträkning som visar att Region Gävleborg nästa år får cirka 40 miljoner mer och Gävle kommun 60 miljoner mer, bland annat för sjukvård och höjda lärarlöner.

Mer läsning

Annons