Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vittnen rädda för förre OG-ledaren

/
  • gömde sig. Den förre Original Gangsters-ledaren tog skydd under jackan när han fördes in i rättegångssalen. Det var sedan två helt olika versioner som lämnades av honom och den 34-åring som ska ha beordrats utföra tre mord.välbevakat. Tingsrätten vågade inte ta något för givet vid rättegången. Därför bevakades platsen av flera poliser och alla åhörare fick passera genom metalldetektor på väg in.

Under stort säkerhetspådrag inleddes i går rättegången mot förre Original Gangsters-ledaren som misstänks ha beordrat tre mord. Flera inblandade var rädda för mannen och vågade inte vittna med honom i rummet.
Tingsrätten beslutade att 40-åringen ska stanna i häktet och misstankarna mot honom har inte mildrats.

Annons

Tingsrätten hade klassat det hela som en säkerhetsrättegång. Utanför sökte polisen igenom bilar och alla åhörare fick passera en metalldetektor. Sex uniformerade poliser fanns under hela rättegången posterade utanför salen. Ett fritagningsförsök kunde inte uteslutas och rättsväsendet vågade inte ta något för givet.

Under förmiddagen berättade den 34-åring som beordrades att utföra tre mord sin historia. Mannen var märkbart rädd, satt framåtlutad med korsade armar och vägrade möta 40-åringens blick. I stället tittade han stint ned i bordet framför sig. Han bad också att mannen skulle lämna rummet när han lämnade sitt vittnesmål. Ett kvinnligt vittne som kallats hade begärt samma sak. Hon var också rädd och till slut dök hon inte upp alls.

En av männen som skulle skjutas fördes mot sin vilja till rättegången. Han vägrade svara på åklagare Christer Sammens frågor.

– Jag tycker det är ett skämt att jag ens sitter här, sade mannen som var blåslagen i ansiktet och fängslad till händer och fötter. På sidorna hade han två män från Kriminalvården.

Den 40-årige ledaren från Sandviken, som nu lämnat organisationen, förnekar att han beställt morden och att han utpressat 34-åringen. Under förhören gav han ett sympatiskt intryck och svarade välformulerat och utan tvekan på åklagarens frågor. Han hälsade med en nick och ett leende på åhörarna, däribland den 18-åring som varit familjehemsplacerad hos honom.

När ledaren lämnat rummet berättade 34-åringen att han tidigare drivit in svarta pengar åt företag i Uppsala. Genom att göra samma sak åt OG skulle han lösa de ekonomiska bekymmer han hamnat i. Enligt 34-åringen var det okej med 40-åringen att han inte ville använda våld vid indrivningarna.

– Han sade att han själv inte ville använda våld eftersom han precis blivit pappa, berättade 34-åringen.

Därför blev han chockad när han kallades till ett möte och fick veta att han skulle skjuta tre män som inte betalat sina böter. 34-åringen vågade först inte berätta att han inte tänkte skjuta männen. Han höll sig undan och svarade inte på telefonsamtal eller meddelanden. Han mådde dåligt, återföll i ett missbruk och försökte till slut ta sitt liv.

40-åringen ville inte kännas vid något av det 34-åringen sagt och menade att det aldrig varit tal om några skjutvapen.

– Jag skulle aldrig ha sagt så till NN eftersom han inte är kapabel att skjuta en människa. Jag är själv inte kapabel att skjuta en människa.

Att han skickat hotfulla SMS och mejl förklarade han med att han varit förbannad på 34-åringen som söp och höll sig undan och inte betalade tillbaka 4 000 kronor i medlemsavgifter som han lagt ut.

Ett vittne, som fick höras per telefon eftersom han var på rymmen från en anstalt, kunde inte säkert säga att det var 40-åringen som ringt och sagt att männen skulle skjutas.

– Jag vet inte ens vem han är. Det är ingen som har presenterat sig när de har ringt.

Kaj Axlund som försvarar 40-åringen ville att han skulle släppas på fri fot men tingsrätten gick inte på hans linje. Misstankarna har inte mildrats och mannen ska därför stanna i häktet.

Rättegången fortsätter 3 april.

Mer läsning

Annons