Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vuxna stjäl barnens sommarlovsfisk

/
  • orolig för fisket. Ulf Stridsberg oroar sig för att sommarlovsfisket i Dalbritas damm inte ska kunna fortsätta om tjuvfisket inte upphör.
  • tydligt skyltat. Det framgår med all önskvärd tydlighet att fisket är till för barn med gratis fisketillstånd.
  • orolig för fisket. Ulf Stridsberg oroar sig för att sommarlovsfisket i Dalbritas damm inte ska kunna fortsätta om tjuvfisket inte upphör.

Den fisk som inplanterats i Dalbritas damm för att barn ska få sommarlovsfiska dras upp av vuxna tjuvfiskare på kvällen och natten.

Annons

– Varje gång jag kommer hit kvällstid står det ett gäng vuxna här och fiskar, säger Ulf Stridsberg som ansvarar för fiskeprojektet från Kultur och Fritidskontorets sida.

Mellan juni och september är det sommarlovsfiske för alla mellan sju och femton år i Dalbritas damm. Barnen får gratis hämta ut fisketillstånd hos Real Fishing, som samarrangerar projektet.

Minskar intresset

Det är tionde året i rad som sommarlovsfisket arrangeras och varje år brukar mellan 700 och 1 200 dagstillstånd delas ut. I år har dock barnens intresse minskat, någonting som Ulf Stridsberg tror beror på just tjuvfisket.

– Vi planterar i mycket fisk just för att det ska vara lätt för även barn att få napp. Men när antalet sjunker märker ju även barnen att det är svårare att få fångst och då minskar intresset.

Han påpekar att många barn aldrig kommer iväg på annat fiske och att det därför är viktigt att projektet finns kvar även nästa år.

Ifrågasätter projektet

– Men som det är nu frågar man sig om det är lönt att fortsätta, säger Ulf Stridsberg. Det känns inte heller schysst mot de bidragsgivare som finansierar projektet.

Karin Bromander

Mer läsning

Annons