Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

X-Trafik vägrar bryta avtal om busstrafiken

Sandviken får inte göra en panikindragning av stora delar av stadstrafiken. I så fall riskerar X-Trafik i sin tur skadeståndskrav från entreprenören Swebus.
– Vi förstår Sandvikens ekonomiska problem men man måste hålla kvar de avtal som gäller, säger Matts Hildebrand, vd för X-Trafik.

Annons

För två veckor sedan försökte tillväxtkontoret, som ansvarar för trafikfrågorna, göra en panikindragning av stadsbussarna sedan man fått stora sparkrav på sig. Hälften av kollektivtrafiken skulle drabbas, framför allt linjerna 11 och 17. För den sistnämnde som går mellan Resecentrum, Sätra, Säljan och sjukhuset handlade det om en total nedläggning.

I går hade X-Trafik möte om Sandvikens begäran och det blev ett nej. I mitten av juni börjar de nya turlistorna gälla och av hänsyn till entreprenören Swebus går det inte att göra så stora förändringar med så kort varsel. Swebus har redan gjort klart med personal och antal bussar som ska köra linjerna.

– Swebus har redan signalerat att det kan bli krav på ekonomisk kompensation om de inte får köra i den utsträckning som vi har tecknat avtal om, säger Matts Hildebrand som kallar situationen för olycklig.

X-Trafik ska däremot titta på vad som kan göras inom den befintliga bussbeställningen för att sänka Sandvikens kostnader. Det kan handla om ändringar i linjesträckning eller i turtäthet.

Matts Hildebrand vill inte kalla Sandvikens begäran för ett avtalsbrott. Varje beställning innehåller ett visst mått av trafik och det går att göra förändringar om det inte innebär ekonomisk skada för entreprenören. Sandviken är inte heller ensam om att ha dålig ekonomi och Matts Hildebrand befarar att kommunernas sparbehov kommer att påverka beställningarna till X-Trafik längre fram.

– Det är något vi kan få anledning att titta på.

Tillväxtkontoret måste spara närmare 1,8 miljoner kronor redan i år och ännu mer nästa år. I förra veckan blev det klart att även gymnasieelevernas feriepraktik i sommar dras in.

Mer läsning

Annons