Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yrkeshögskola bra för industrin

/
  • Patrick Hillborg, ABB:s platschef i Storvik, (till höger), Magnus Damm, DLA Elteknik i Sandviken, och Timo Arnfelt, konsultföreteget Pöyry.

Yrkeshögskolan i Sandviken har stor betydelse för industrin i Gästrikland.

– Det är definitivt en bra bas för kommande rekrytering, säger Patrick Hillborg, platschef för ABB i Storvik.

Annons

Han är dock bekymrad över att Myndigheten för Yrkeshögskolan nyligen sa nej till fortsatt statsbidrag till den ena av de två utbildningarna.

– Vi tappar minst en årskull på cirka 20 elever, säger han.

Arbetarbladet berättade härom dagen om myndighetens avslagsbeslut. Beslutet hängde ihop med att den verkstadstekniska utbildningen börjar med fyra veckors introduktion då eleverna får kvalificera sig. Därför ansågs utbildningen vara alltför grundläggande för att få pengar.

– Felaktigt och konstigt, tycker Patrick Hillborg.

Under de närmaste fyra åren behöver ABB i Storvik ersätta ungefär en femtedel av personalstyrkan på grund av pensionsavgångar. Det kan också bli tal om utökningar i verkstaden.

Det innebär att man behöver anställa åtminstone 10–12 personer på verkstadssidan.

– Vi måste börja i tid, säger Patrick Hillborg som hittills bara har gott att säga om de praktikanter man tagit från de båda yrkeshögskoleutbildningarna i Sandviken.

ABB i Storvik har nytta av både automations- och verkstadstekniker.

– De här utbildningarna fyller en lucka som varken gymnasiet eller högskolan täckt upp, säger Timo Arnfelt, företrädare för konsultfirman Pöyry i Gävle och ledare för gruppen med industrifolk som regelbundet träffar utbildningsanordnarna i Gästrikland.

Vid fredagens träff på Sandbacka Park i Sandviken diskuterades dels myndighetens avslagsbeslut, dels utformningen av praktikveckorna.

Med på träffen var också representanter för de studerande.

– Jag hade inte kunnat gå utbildningen om jag inte fått kvalificera mig för det gröna certifikatet i början, säger Robin Strand som nu praktiserar på Sandvik Minings verkstad i Sandviken och hoppas på jobb där efter examen i sommar.

Mer läsning

Annons