Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ytterligare busslinjer hotas av nedläggning

/
  • Fler linjer hotas. Det kan bli ytterligare nedskärningar inom bustrafiken i Sandviken. Av dagens tre stadslinjer blir det i värsta fall bara en kvar 2012. Dessutom hotas helg- och kvällstrafiken i både staden och landsorten av nedläggning.

Sandviken har tappat 300 000 resenärer inom lokaltrafiken. Nu varnar trafikförvaltningen för ytterligare neddragningar.

Av dagens tre stadslinjer kan det i värsta fall bli en enda kvar. Kvällar och helger kan all trafik komma att ställas in.

– Då måste de allra flesta lösa sitt resebehov på annat sätt, konstaterar förvaltningschefen Leif Jansson.

Annons

Efter nedskärningar har linjetrafiken i Sandviken gått från att använda 16 bussar till dagens 11. Indragningarna har drabbat bland annat Sätra, Säljan, Högbo, centrum och landsortstrafiken. Under 2000-talet har antalet resenärer minskat från 800 000 till knappt 500 000.

Stor osäkerhet

Inför 2012 års trafikbeställning är osäkerheten mycket stor. Enligt kommunens flerårsbudget får kollektivtrafiken lika mycket pengar att röra sig med 2012 som 2011.

– Eftersom kostnaderna ökar betyder oförändrat anslag minskad trafik, konstaterar Anders Lundell, chef för kommunikationsenheten.

Politiskt finns det en majoritet för att återinföra färdtjänstresorna upp till tre mil utanför kommungränsen. Något som kan komma att kosta minst 600 000 kronor. Vad som händer med kostnaderna för skolskjutsarna efter den senaste upphandlingen är oklart.

Önskar linjär utveckling

– Jag skulle önska att linjetrafiken fick ha en mer linjär utveckling utan att hela tiden behöva anpassas efter kostnadsutvecklingen inom andra verksamheter, säger Anders Lundell.

I ett underlag till den budgetdiskussion som politikerna i arbetsmarknads- och trafiknämnden ska ha i nästa vecka varnar Leif Jansson för mycket allvarliga konsekvenser om inte kollektivtrafiken tillförs mer pengar i budgetramarna för 2012.

Helgtrafiken försvinner

Med oförändrad totalbudget och ökade kostnader för färdtjänsten kan det bli en minskning av stadstrafiken från tre bussar till en enda samtidigt som helg- och kvällstrafiken måste tas bort helt och hållet inom både stads- och landsortstrafiken.

– Redan i dag ligger vi under det som borde vara miniminivå. Ytterligare neddragningar innebär att de allra flesta får lösa sitt resande på annat sätt. Med en enda buss kan vi omöjligt täcka in alla större bostadsområden under rusningstid.

Leif Janssons förslag är att Sandviken ska skjuta upp sin trafikbeställning hos X-Trafik tills de ekonomiska förutsättningarna klarnat.

– Ytterligare nedskärningar skulle strida mot både våra egna miljömål och ambitionerna om fördubblat resande i nya kollektivtrafiklagen.

Mats Jonsson

Mer läsning

Annons