Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxan gaddade ihop sig med många i Storvik

/
  • YXKASTNING. Anna Lööf från Åre testade att kasta yxa för första gången och fick instruktioner av Wetterlings vd, Julia Kalthoff. ”Jag trodde att jag skulle vara bättre på det.”
  • FAMILJEN LÖNNBERG TITTADE PÅ YXTILLVERKNINGEN. Lars Johansson med sonen Axel Lönnberg och sambon Fredrika Lönnberg. ”Jag har varit här förut med min klass, jag är lärare, när vi hade tema arbetsliv i skolan. Det är imponerande att det fortfarande finns sådana här fabriker”, säger Lars.
  • slog vad med barnbarnen. Rune och Svea Jansson passade på att få varsin tatuering på yxans dag. Rune ville inte vara sämre än frugan. Och Sveas tatuering var resultatet av en vadslagning. ”Äh, jag slog vad med barnbarnen. De sa att jag inte skulle våga. Men nu ska jag visa dem.”
  • VARMA KOLBULLAR. Hofors kolarförening tillagade kolbullar på traditionellt vis. Tomas Wessling serverade en till Conny Bondegård.
  • HETT YRKE. Smeden Christoffer Malm plockar upp en bit, hett stål som lyser gult och börjar hamra det i sin maskin. Steg för steg formas stålbiten. Den blir plattare och vassare. Efter några minuter släpper han en färdig egg i korgen bakom sig.
  • GRATIS YXTATUERING. Karl-Erik Östling blev tatuerad av Genssy. ”Jag tycker att det är fint med yxor”, motiverade Karl-Erik sitt val.
  • Svea Janssons yxtatuering.

Yxans dag uppmärksammades på lördagen i Storvik med yxkastning, visning av fabriken och gratis yxtatueringar till alla som ville. En av dem som blev gaddade var 76-åriga Svea Jansson.
– Äh, jag slog vad med barnbarnen. De sa att jag inte vågade, men nu ska jag visa dem.

Annons

Wetterlings yxsmedja har traditioner ända tillbaka till 1880-talet. Precis här på Vallbyvägen har smedjan funnits sedan 1885. Motorsågens intåg i skogsbruket blev en stor knäck för många yxfabriker. Fabriken i Storvik är en av tre som i dag finns kvar i Sverige.

– Vi tillverkar ungefär 30 000 yxor per år, säger fabrikens vd, Julia Kalthoff.

Besökarna fick på lördagen ta sig en titt i fabriken där smederna arbetar. De tre stora maskinerna slamrade och dunkade. Smederna formar det glödgade stålet i varsin maskin. För varje slag formas eggen. Christoffer Malm var klädd i en mörkblå kilt.

– Det blir så jäkla varmt framför ugnen. Men det är ett underbart jobb. Jag började här som Gästrikelärling i oktober förra året och nu har jag fått fast jobb.

Smeden Jan-Olof Prim slutar, efter 50 år i fabriken.

– Det är dags för pension. Jag har jobbat här sedan jag var 14 år och har trivts bra i alla år. Jag har aldrig skadat mig men hörseln har blivit sämre.

Alla besökarna erbjöds slipning och omskaftning av sina yxor. Det serverades kolbullar. Och självklart anordnades en tävling i yxkastning. Dessutom bjöd fabriken på gratis yxtatueringar, dagen till ära. Kontoret förvandlades till en tillfällig tatuerarstudio. Intresset visade sig vara stort, närmare 30 personer ville ha en yxa i skinnet. De två tatuerarna Heidi och Genssy jobbade för högtryck och en tredje fick ringas in.

– Det är härligt att de vill tatuera in yxor. Jag vill gärna uppmuntra till det. Flera av våra anställda har det redan och nu ska alla som vill få det. Jan-Olof ”Janne” har väntat på sin i 50 år. Christoffer har en yxtatuering och det var väl tack vare den som han fick jobb här, säger Julia Kalthoff och skrattar.

Rune Jansson från Hofors väntade tålmodigt på sin tur.

– Jag har ingen tatuering sedan tidigare, men jag fyller 80 i nästa vecka så det är hög tid att jag skaffar en. Speciellt nu när frugan har skaffat en.

Mer läsning

Annons