Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxrånaren häktad – men vem är han?

– Vem är du?

Det var den första fråga som åklagaren Kjell Lindqvist ställde till mannen som greps efter det dramatiska inbrottet i Ica Årsunda, när han häktades på torsdagen. Han har uppgett två identiteter, och polisen är inte säker på att någon av dem är rätt.

Annons

Han uppger att han kommer från Kosovo och har sökt asyl i Frankrike. Och att han kom till Sverige en vecka före inbrottet, efter en månad hos sin bror i Norge.

Han leds in i rättssalen i täckjacka och flerdagarsskäggstubb. Han ser trött ut och ställer sig bakom sin stol och väntar. Först när domaren förstått att han väntar på hennes tillstånd kan han slå sig ner.

Han erkänner inbrottet natten till söndagen, men nekar till att ha sprungit mot en polis med en yxa, det som ledde till att polisen sköt ett varningsskott.

Hans tre medbrottslingar kunde fly. Han säger att de skulle stjäla öl och cigaretter. De hade varit in i butiken på dagen före. Åklagaren hävdar att de var ute efter att öppna kassaskåpet.

De tog sig upp på vinden via en stege och tog sedan tre hål i innertaket tills de hittade rummet där kassaskåpet står.

Men en granne hade sett dem klättra in och både Securitas och polisen kom och avbröt inbrottet.

Sedan mannen greps har polisen utrett vem han är. Han sade ett namn då, men har nu uppgett en annan identitet.

– Det är egentligen mitt gamla namn. Jag har bytt namn vid en domstol i Kosovo, för att undkomma förföljelser, berättar han.

Hans riktiga pass ligger kvar i en jacka i Oslo, säger han. Dagarna före inbrottet i Årsunda tillbringade han hos landsmän i Göteborg.

I den identitet han nu uppger har en person dömts till fängelse för en grov stöld i Göteborg 2009. Åklagaren tar fram ett foto som polisen har hittat.

– Är det här du? frågar åklagaren.

Svaret blir först ja. Men sedan ändrar han sig den misstänkte.

– Det liknar i alla fall mig, säger han.

Mer läsning

Annons