Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikenbon Christian Andrén besegrade cancern – nu spelar han huvudrollen i höstens stora indiefilm

Läkarna trodde Sandvikenbon Christian Andrén högst skulle kunna bli två år gammal. För omkring en vecka sedan var den nu 37-årige Christian i Toronto på filmfestival och belönades med stående ovationer för sin huvudroll i indiefilmen "Jätten". "I morgon vaknar jag nog upp ur sängen och inser att allt bara var en dröm", säger han.

LÄS MER: Einar, 13, drabbades av svår cancer – nu ger han hopp till andra sjuka

Christian Andrén har på sistone haft en förmåga att få människor att resa på sig.

Mitt under intervjun reser sig Christian Andréns 13 månader gamla son Zacharias upp och tar ett par stapplande steg. Det är första gången han ser sin son gå – en stor grej för vilken pappa som helst men ännu större för en pappa som vid ungefär samma ålder låg i sjukbädden med en dödsdom över sig. När Christian Andrén var 10 månader gammal konstaterade läkarna att han hade neuroblastom, en cancersjukdom som vid tiden hade en näst intill hundraprocentig dödlighet. I tidiga tonåren blev Christian Andrén som genom ett mirakel friskförklarad men cancern ledde till kraftig skolios som hämmade hans tillväxt och en misslyckad ryggoperation berövade honom förmågan att kunna springa och leka med de andra barnen.

Lille Zacharias ställer sig upp och leker. Filmfestivalpubliken i Toronto ställde sig upp och applåderade.

– Det är mäktigt och overkligt. Drömmer jag? I morgon vaknar jag nog upp ur sängen och inser att allt bara var en dröm, säger Christian Andrén.

Han är nyss hemkommen från Toronto där han varit och representerat filmen "Jätten" av hajpade indiefilmskaparen Johannes Nyholm. Christian Andrén har filmens huvudroll – den kortvuxne, autistiske och svårt missbildade boulespelaren Rikard vars mål är att återförenas med sin mamma. Till sin hjälp får Rikard en 50 meter lång jätte. Christian har en lång bakgrund som aktiv i Sandvikens amatörteater och har haft en dröm om att någon gång få en "liten, liten biroll" i en större film. Nu är han huvudrollsinnehavare i en film med en budget på 20,4 miljoner kronor.

LÄS MER: Framgångssagan för Rolf Lassgård fortsätter – "Ove" blir svenskt Oscarsbidrag

Det har inte hänt över en natt, allting tog sin början år 2013. Johannes Nyholm sökte kortväxta personer till ett nytt projekt och hittade Christian på statist.se som är en castingsida skådespelare använder där de får fylla i info om sig själva.

– Sen fick jag ett mejl där de undra om jag var intresserad. Självklart var jag det. Någon månad senare kontaktade de mig igen och sa att de ville att jag skulle komma och provfilma. För en huvudroll!? – jag trodde de drev med mig.

– Johannes tyckte jag var fantastisk. Det tog ett tag innan de förstod att jag bara spelade gravt autistisk och inte var det på riktigt. Han blev inte helt säker förrän han såg tv-serien "De dejtbara" som jag var med i och hade som referens, berättar Christian Andrén.

Han fick rollen framför 40 andra sökande. 10-12 stycken nådde så långt att de fick träffa Johannes Nyholm.

– Jag var i Valbo köpcentrum när jag fick beskedet på telefon. Det var mest min syster som var med mig som reagerade. "Fick du rollen!?" skrek hon innan hon började tjoa och hoppa. Jag själv förstod nog inte riktigt.

LÄS MER: Christian Andrén arrangerar ordtävling

Mellan september och november 2014 spelades filmen in. Christian Andrén fick sitta i sminket 3,5 timme varje dag för att få den mask han har på sig i filmen. Han beskriver det som varmt, svettigt och lite klaustrofobiskt – men värt besväret. 14 oktober har "Jätten" Sverigepremiär och får en tro filmfestivalpubliken i Toronto är det något att se framemot.

– Reaktionen var oerhört cool. Det kändes som att de stod upp och applåderade väldigt länge.

Han kallar det faktum att han är vid liv för "mirakel nummer ett" och det faktum att han funnit kärlek och fått barn för "mirakel nummer två". Att den oväntade huvudrollen skulle vara ett ännu ett mirakel är dock en överdrift – han är ju så här duktig. Mirakel nummer tre handlar snarare om något mer abstrakt för en person som inte vunnit livets lotteri och som följd haft långa perioder med depression att ta sig igenom.

– Helt plötsligt finns en mening med livet, säger Christian Andrén.

FAKTA: Christian Andrén

Ålder: 37

Bor: Sandviken

Familj: Fru och barn.

Så blev han skådespelare: "Jag har väl alltid varit en liten teaterapa. Sen har Christer Dahlberg och Bernt-Olov Andersson som brunnit mycket för amatörteatern i Sandviken betytt oerhört mycket för mig. Christer avled i somras, det är synd att han inte får se filmen."

Läs Bernt-Olov Anderssons minnesord om Christer Dahlberg här

Se en trailer till filmen här:

LÄS MER:

Linda håller utställning efter helvetestiden: "Plötsligt hade jag drabbats av mina tre värsta fasor"

9-årige Erik skickades hem med smärtstillande – under tiden spred sig cancern i hans kropp