Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikeneleverna om nedläggningshotet mot fordonsprogrammet: "Vi är arga – men även rädda och besvikna"

Oron är stor bland de 82 eleverna på fordonsprogrammet i Sandviken som nu hotas av nedläggning.
Stora investeringsbehov i lokalerna och ett vikande intresse för utbildningen är argument som förs fram för att börja samarbeta med Gävle.

Det är bråttom. I slutet på februari tog skolpolitikerna beslut om att utreda möjligheterna och konsekvenserna av att flytta fordonsprogrammet till Gävle. Samarbetet skulle också innebära att alla industritekniska utbildningar flyttar åt andra hållet och samlas till Sandviken.

Redan 30 mars ska snabbutredningen vara klar.

– Vi är arga, men även rädda och besvikna, säger Isabella Olsson som går i tvåan.

LÄS OCKSÅ: Fordonsprogrammet i Sandviken nedläggningshotat

Enligt uppgift till Arbetarbladet är ambitionen att göra processen kort om väl beslut om nedläggning tas och att alla elever i sådana fall ska flyttas redan till hösten, både befintliga och nya.

– Jag är inte speciellt taggad på det. Jag sökte till Bessemer just för att det är nära. Sedan vet man ju att Bessemer har mer erfarenhet av transportbranschen än vad de har i Gävle. Programmet här har funnits i 30 år, jag vet inte vad jag får för utbildning där inne, säger Avida Moén från Gästrike-Hammarby som går sitt första år.

Hon får medhåll från Simon Roth som pluggar till bilmekaniker.

– Det ör fördjävligt. Jag har gått här i två år nu och ska sen börja blanda oss med Gävleelever och trängas. Oron är ju att vi inte kommer hinna få lika mycket hjälp där inne. Vi kommer inte få den hjälp vi behöver, säger han.

Argumenten för att släcka ner fordonsprogrammet i Sandviken är att lokalerna behöver renoveras, en kostnad som är beräknad till mellan 20 och 25 miljoner kronor. Dessutom menar man att allt färre väljer inriktningen.

LÄS OCKSÅ: Lärarna hoppas att fordonsutbildningen i Sandviken kan räddas med branschens hjälp

Antalet platser har minskat de senaste åren och är nu nere på 24. 42 sökande finns till hösten, men av dem var bara 18 behöriga vid höstterminens slut.

– Men eleverna har ju våren på sig och sommarskolan. Antalet behöriga kommer ju hinna bli fler, säger Magnus Assareus som är en av lärarna som nu kämpar för att utbildningen ska bli kvar.

Han och hans kollegor håller med om att det finns ett renoveringsbehov, men de har svårt att se att det är så stort som 20-25 miljoner. Dessutom anser de inte att det inte är akut.

Lärarna vittnar nu om att nedläggningshotet i sig har blivit ett arbetsmiljöproblem.

– Vi har elever som sjukskriver sig. Många är oroliga och vi ser att studierna blir lidande av det. Flera elever har sagt att de är beredda att lägga av om utbildningen flyttar, säger Bosse Andersson.

De lyfter fram att 81 procent av eleverna får jobb direkt efter avslutad utbildning som något som borde vara ett starkt argument för politikerna att behålla utbildningen i Sandviken.

LÄS OCKSÅ: Lägg inte ner fordonsprogrammet i Sandviken