Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikenpolitiker uthängd som SD-sympatisör

/
  • Ny Ordnings Joe Eriksson Gladh hängs ut som medlem i Sverigedemokraterna i ett hackat register som lagts ut på internet.

Ett hundratal personer från Gästrikland hängs ut på Internet efter att ha visat extra stort intresse för Sverigedemokraternas politik.

Sandvikenpolitikern Joe Eriksson Gladh, NO, är en av dem.

– Det känns inte alls bra. Jag ville bara hålla mig ajour för att kunna ta debatten med SD, säger han.

Annons

Efter en hackerattack mot Sverigedemokraterna finns nu något som kan tolkas som ett medlemsregister med 5 700 namn, adresser och, i vissa fall, telefonnummer utlagt på internet.

"Hitta en kompis nära dig" har Sverigedemokraterna rubricerat registret med anvisningar om hur man kan söka för att hitta partimedlemmar via namn eller bostadsort.

En av de sökbara är Joe Eriksson Gladh, kommunpolitiker för Ny Ordning, landstingspolitiker för Sjukvårdspartiet och riksdagskandidat för Landsbygdsdemokraterna. Men partimedlem i Sverigedemokraterna är han inte.

– Nej, absolut inte. Jag satte upp mig på en lista för att få information om SD:s politik. Jag vill nämligen hålla mig ajour och vara förberedd för att kunna ta debatten med SD-politikerna. Det känns väldigt orättvist att hamna i ett sådant här register. Det är väldigt lätt hänt att det tolkas på ett felaktigt sätt, säger han.

I registret finns också en före detta partipolitiskt aktiv Sandvikenbo som begärt fortlöpande information från Sverigedemokraterna och som nu pekas ut som partimedlem.

– Jag tänker göra en polisanmälan. Det här är ett klart brott mot personuppgiftslagen, säger mannen som av hänsyn till sin yrkesroll inte vill framträda i Arbetarbladet.

– Risken är stor att jag nu blir stämplad som Sverigedemokrat. Det är jag inte. Jag ville bara ha tillgång till information om partiet. Det här känns inte alls roligt.

En annan Sandvikenbo som finns med i registret med både namn och telefonnummer ska enligt de uppgifter han själv lämnat vara sugen på att börja arbeta aktivt för det främlingsfientliga partiet.

– Det är inte aktuellt längre. Jag är inte tillräckligt insatt i politiken. Uppgifter om vilket parti man sympatiserar med borde inte kunna komma ut på det här sättet. Men jag står ju för mina åsikter så för mig är det inte hela världen.

Sverigedemokraterna har polisanmält dataintrånget.

Mer läsning

Annons