Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikenpolitikern som hjälpte Gävle att få loss gömda momsmiljoner

Företagaren och kommunpolitikern Jonas Klang i Sandviken lyckades i fjol få loss över 3 miljoner kronor som grannkommunen Gävle felaktigt betalat i moms.
– Jag kan konstatera att momsen är svår. Det är inte konstigt att kommuner och företag missar det här, säger Jonas Klang.

Klangs företag Lindfalken AB sysslar med så kallad kapitalåtervinning och omsätter cirka 10 miljoner kronor om året.

Under de senaste tre åren har Lindfalkens granskningar lett till att Gävle kommun fått tillbaka cirka 7 miljoner kronor i felaktigt inbetald moms.

Jonas Klang vill inte kommentera beloppen som Arbetarbladet fått från kommunen där de är offentliga uppgifter.

Han konstaterar att det handlar om små belopp, närmast att likna vid fickpengar, jämfört med kommunens totala omsättning. Både kommuner och företag har bra koll på ekonomin i stort.

– Men det här handlar om det sista som vi kan krama ur flaskan. När man tömt dricksflaskan på läsk så finns det några droppar kvar som kan vara värdefulla., säger han.

Lindfalken med fyra medarbetare i Sandviken har spetskunskaperna som många företag och kommuner saknar.

– Vi kan inte säga hur mycket momspengar vi hittar. Men vi är tämligen säkra att vi hittar någonting. Vi kan bara få betalt om vi levererar faktiska resultat, säger Jonas Klang.

Sandvikenföretaget tar provision på det man får loss åt kunderna. När det gäller tjänsterna åt Gävle kommun så fick företaget cirka 30 procent av momspengarna som kommunen fick tillbaka.

Jonas Klang tror att det finns mer att hämta och är också i färd med att utveckla affärerna, bland annat med redovisningstjänster och att hjälpa kunder att begära omprövning av skatteärenden.

Energiskatter, elcertifikat och fastighetsskatt är också områden där Klang och hans medarbetare hittar fel som kan generera pengar.