Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sandvikens kommun delar ut 42 nya miljoner

Sandvikens kommunledning har nu lagt ett budgetförslag för 2011 med 42 miljoner mer att fördela än i år. Kunskapsnämnden får 16 miljoner till bland annat utökad barnomsorg medan kommunstyrelsen får 9 miljoner för att köpa mer tjänster av Högbo Bruk och Göransson Arena.

Budgetförslaget som kommunstyrelsen ska ta ställning till i nästa vecka innebär att det på en omsättning med 1 680 0000 kronor blir ett resultat med marginella 5 miljoner.

Förutom en mindre ökning av den totala skattekraften har kommunledningen tillfört projektmedel till de ramar som nämnderna och styrelsen nu väntas få att jobba utifrån. Totalt finns det 42 miljoner mer att fördela 2011 jämfört med i år, pengar som ska räcka till både nödvändiga utökningar och kostnadshöjningar.

På grund av det osäkra konjunkturläget föreslås fullmäktige i år besluta om preliminära budgetramar.

– Det är bekymmersamt att vi i dagsläget inte vet om den kommunala sektorn får ökade resurser, säger kommunalrådet Peter Kärnström (S) i ett pressmeddelande.

Utökningen med 42 miljoner fördelas enligt följande. Kunskapsnämnden 16 miljoner, ifo-nämnden 5 miljoner, handikappomsorgsnämnden 8 miljoner, kultur- och fritidsnämnden 4 miljoner och kommunstyrelsen 9 miljoner.

– Från det utgångsläge vi hade när vi gick in i budgetprocessen kan jag konstatera att vi lyckats skapa ett utrymme som vi kan fördela på skola, handikappomsorg, kultur och fritid samt till försörjningsstöd, säger kommunalrådet Monica Jacobsson (S).

Kommunledningen är försiktigt optimistisk när den gäller den framtida ekonomiska utvecklingen för Sandviken.

– Vi ser positiva tecken på att konjunkturen är på väg att vända och att företagen ser mer positivt på sina prognoser inför framtiden. Vad det innebär för skattekraften är dock osäkert, säger kommunalrådet Carl-Ewert Ohlsson (C) i kommunledningens pressmeddelande.