Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandvikens politiker prioriterar inte välfärdens kärna

Annons

Timbro och SlösO (Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar) har under det gångna året granskat hur Sveriges kommuner har klarat av krisen. På olika sätt har vi uppmärksammat hur kommuner och landsting använder skattebetalarnas pengar.

Granskningarna har visat att kommunpolitikernas prioriteringar sällan tycks stämma överens med den egna retoriken eller medborgarnas förväntningar. Offentliga kärnverksamheter med påtalade brister får stå tillbaka till förmån för överdådiga fritids- och kulturprojekt.

Vi har i en ny rapport följt upp en uppmärksammad granskning från 2009 av hur 16 kommuner prioriterar mellan olika utgifter i kristider. Den visar att de extra statliga stödmiljarderna till kommunsektorn för 2010, för att värna välfärdens kärna, i många fall har använts till andra ändamål.

Vi måste tyvärr konstatera att den bild som framkom 2009 fortfarande gäller. Krisinsikten stannar vid besparingar i vård, skola och omsorg. Låt oss ge några aktuella exempel i Sandviken. Till följd av minskade skatteintäkter och växande ungdomsarbetslöshet har bland annat handikappomsorgs-nämnden fått lägga ner all daglig verksamhet för vuxna.
Även skolan har drabbats. Nedskärningar i kunskapsnämnden innebär färre lärare, färre tjänster i förskolan och mindre pengar till satsningar på elevinflytande. Samtidigt har kommunens omfattande kultur- och fritidsbudget skonats. De kommunala
bad- och idrottsanläggningarna kostar årligen sammanlagt 38 miljoner kronor i drift. I
likhet med 2009 fortsätter Göransson Arena att tynga budgeten. Den numera rikskända
anläggningen upptar allt mer resurser ur Sandvikens budget. Arenadriften beräknas bara under 2010 kosta skattebetalarna 19,5 miljoner kronor. Sandvikensborna kan vara tacksamma över att bygget av ytterligare en idrottsarena i Österfärnebo åtminstone tillfälligt har stoppats till följd av ett överklagande.

Dessa är tyvärr bara några exempel i mängden och mönstret går igen på många håll i Sverige. Politikernas prioriteringar framstår tydligt i sin brutalitet. Är det vad vi vill och ska betala skatt för? Självklart inte i relation till vad som måste gå först, utifrån ett rimlighetsperspektiv på den offentliga sektorns uppgifter och utgifter.

I slutet av sommaren visade tidningen Dagens Samhälle att kommunsektorn under förra årets krisår gjorde ett samlat överskott på 15 miljarder kronor och att kommuner och landsting i år beräknas gå med 20–25 miljarder kronor i överskott. För 2010 tillfördes kommunsektorn totalt 17 miljarder kronor i extra statsbidrag, för att klara vård, skola och omsorg.

Men eftersom kommuner och landsting nu tycks göra ett överskott, även om extrabidragen räknas bort, vore det enda rimliga att den nyvalda riksdagen kräver en återbetalning av samtliga extra statsbidrag för 2010. Skattebetalarnas pengar kan användas betydligt bättre än som stöd åt cirkushangarer, speedwaybanor och äventyrsbad.

Thomas Idergard, ansvarig för Timbros välfärdsprogram
Johan Ingerö, SlösO, Ombudsmannen mot slöseri med skattepengar
Johan Andréasson och Emilie af Jochnick, medförfattare till ”Långt ifrån lagom 2: Vad hände sen?” (Timbro)

Mer läsning

Annons